Kepçe Kulak Estetiği Nedir?
Kulak estetiği (Otoplasti); kulak kepçesinin (aurikulanın) çeşitli cerrahi işlemler ve farklı ameliyat teknikleri ile yeniden şekillendirilerek doğal ve estetik hale getirilmesi işlemidir.
Kulaklarda şekil bozukluğu olarak ülkemizde ve dünyada en yaygın görülen problem; kulaklarda meydana gelen kepçe kulak durumudur. Bu durum kulakta bulunan kıkırdak dokusunun kıvrık olması gerekirken düz olması sonucu baş ve kulak kepçesi arasında normalden fazla bir mesafe (ya da açı) oluşturarak öne doğru kıvrılmasıyla meydana gelmekte; bireylerde çocukluk çağından itibaren estetik ve görsel açıdan sosyo-psikolojik anlamda problem yaratmaktadır.
Her yaşta öz güven eksikliğine ve kişinin kendine olan saygısının azalmasına neden olarak ciddi psikolojik sorunlara yol açan kepçe kulak sorunu, cerrahi operasyonlar ile düzeltilebilmekte; böylece bireyin her yönden daha iyi bir yaşam sürmesini sağlanabilmektedir.
Kepçe kulak neden kaynaklanır? Kepçe kulak durumu bir hastalık mıdır?
Kulaklardaki şekil bozukluğu veya kepçelik durumu doğumsal veya genetik nedenlerden dolayı meydana gelmekte; bu durumun başta duyma fonksiyonu olmak üzere vücudun veya metabolizmanın genel durumu üzerine hiçbir etkisi olmamaktadır ve hastalık olarak görülmemektedir. Ayrıca herhangi bir hastalık belirtisi de değildir.
Kepçe kulak estetiği nasıl yapılır?
Vücudun diğer bölgelerine ve duyma işlevine ciddi riskleri veya yan etkisi olmayan bir estetik cerrahi operasyonu olan kepçe kulak ameliyatı; uzman bir plastik cerrah tarafından klinik veya hastane ortamında yapılması gereken bir ameliyattır. Hastanın yaşı ve genel sağlık durumuna bağlı olarak hekim tarafından karar verilen genel veya lokal anestezi uygulanarak yapılmaktadır.
Ameliyat süresi ortalama olarak yarım saat-2 saat arasında değişmektedir. Kulak yapısına ve kulakta meydana gelen şekil bozukluğuna bağlı olarak hekimin ameliyat sırasında kullanacağı teknik değişmekle beraber kulağın ön veya arka tarafından cerrahi işlem yapılabilmektedir. Kulak ameliyatlarında genel anlamda kulak önü veya arkasından yapılan bir insizyon (kesi) ile kulağa verilmek istenilen şekil cerrahın hastaya uygun gördüğü bazı sütür (tıbbi iğne ve iplik ile kesinin kapatılması) teknikleri ile yapılmaktadır. Kişinin kulağındaki probleme göre gerekirse kıkırdak eksizyonu (kıkırdak çıkarılması) yapılabilmektedir.
Kepçe kulak estetiği öncesi hazırlık süreci
Ameliyat öncesi hekim tarafından ayrıntılı muayene yapılarak hastanın beklentisi doğrultusunda neler yapılması gerektiği ve kulaktaki probleme göre ameliyat işlemlerinin ayrıntılı planlaması yapılmaktadır. Daha sonra hastanın yaş ve genel sağlık durumuna göre hekim tarafından bazı tetkikler istenebilmekte; hastanın sürekli ilaç kullanımı var ise bu durum hekime mutlaka bildirilmelidir. Ameliyat günü Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaç, türevi ilaç veya aynı etkiyi yaratacak bitki çayları içilmemelidir. Operasyon günü makyaj yapılmamalı, kulaklar ile temas edebileceği için saç jölesi veya diğer kimyasal içerikler kullanılmamalı ve kulaklara herhangi bir takı ve aksesuar takılmamalıdır.
Kepçe kulak estetiği sonrasında süreç
Ameliyat sonrası birkaç saat içinde ameliyat bölgesinde hafif ağrı ve acı hissedilmekte fakat bu ağrı ciddi bir ağrı şikâyeti olmamaktadır. Hekimin gerekli gördüğü durumlarda ağrı kesici ilaçlar önerilmekte ve yeteri olmaktadır. Ameliyat sonunda operasyon yapılan kulak ya da kulaklar üzerine bandaj uygulanmakta; ameliyattan sonraki bir hafta içinde duruma göre birkaç kez değiştirilebilmektedir. Ameliyat sonrasında genel iyileşme süresi 2-3 hafta olabilmekte; fakat kulağa dikiş ile şekil verilen operasyonlarda kulak kepçesi yaklaşık 1-2 ay boyunca darbe, çekiştirme gibi kulak bölgesine zarar verecek her türlü travmadan korunması gerekmekte ve iyileşme süresi buna göre olmaktadır.
Kepçe kulak estetiği sonrasında ne kadar süre ile bant takılır?
Ameliyat sonrasında kulağa genellikle 1-2 haftalığına veya hekimin uygun gördüğü sürelerde özel bantlar takılır. Özellikle ameliyattan sonraki ilk iki haftayı takiben ilk bir ay ya da hekimin uygun gördüğü süre boyunca bandaj ya da kafa bandı kullanılabilmektedir.
Kepçe kulak estetiği işitmeye zarar verir mi?
Kulağın kepçe şeklini alması yapısal olarak iki şekilde meydana gelmektedir; ilk olarak kulak kepçesindeki antiheliks denilen kıvrımının tam oluşamaması ve kulak kepçesinin iç kısmında konka bölümünü oluşturan kıkırdağın (konkal kıkırdak) normalden fazla gelişerek kepçe şeklini almasıdır. Bu durum sonucu yapılan cerrahi operasyon kulağın sadece dış şekilsel yapısını etkilemekte işitme fonksiyonunu hiçbir şekilde etkilememekte ve zarar vermemektedir.
Kepçe kulak estetiği sonrasında iz kalır mı?
Ameliyat sonrası kulak ön veya arkasındaki kesi sütür ile kapatılmakta fakat ameliyat genellikle kulak arkasından yapıldığı için ameliyat sonrası erken dönemde estetik olarak rahatsızlık teşkil etmeyen belli belirsiz bir iz olmakta; bu iz kulağın arkasında zaman içinde iyileşerek belirgin olmayan ince bir çizgi halini almaktadır.
Kepçe kulak estetiği tek ameliyat ile düzeltilebilir mi?
Son yıllarda teknoloji ve tıp alanında meydana gelen gelişmeler estetik operasyon tekniklerinin gelişmesini sağlamış böylece kepçe kulak problemi, ameliyatta modern tekniklerin kullanımıyla kalıcı olarak tek ameliyat ile tedavi edilebilmektedir. Bazı durumlarda uzun dönem içinde kulaklarda asimetri oluşabilmekte veya kepçe kulak görünümü zamanla tekrar oluşabilmektedir. Oldukça nadir olarak karşılaşılan bu durumda genellikle tekrar cerrahi bir operasyon gerekebilmektedir.
Kepçe kulak estetiği riskli midir?
Ameliyat sonrası genel iyileşme süresi hastadan hastaya göre farklı olabilmekte fakat ortalama bir ay içerisinde tamamlanmaktadır. Bu iyileşme süresinden sonra kepçe kulak görünümü kalıcı olarak ortadan kalkmaktadır. Kepçe kulak ameliyatı, duyma fonksiyonu dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerinde de bir probleme yol açmamakta ve genel sağlık durumu üzerine hiçbir bir risk taşımamaktadır. Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde de duyma fonksiyonu kesinlikle etkilenmemektedir.
Çocuklarda Kepçe Kulak Estetiği
Aile tarafından erken bebeklik döneminde fark edilip muayeneye götürülen çocuklarda hekim tarafından kepçe kulak durumunun tespit edilmesi durumunda hekim kontrolünde çeşitli elastik bantların, hekimin uygun gördüğü sürelerde kullanılması ile ileriki yaşlarda herhangi bir cerrahi operasyon veya ameliyat olmayı gerektirmeden sorun kalıcı olarak çözülebilmektedir. Fakat erken bebeklik dönemi geçtiyse çocuklarda ameliyatın yapılacağı zaman, hekim tarafından yapılacak olan muayene sonucunda belirlenmekte; genellikle okul öncesi dönemde 6 yaş civarında yapılması önerilmektedir.
Özellikle çocukluk çağında okul öncesi dönemde yapılan cerrahi operasyon; psikolojik ve sosyal anlamda çocuğun sağlıklı bir şekilde yetişkinliğe adım atarak daha öz güvenli bir birey olabilmesi açısından önemli olmaktadır. Bunların dışında estetik kulak operasyonu her yaşta yapılabilmektedir.
Kepçe kulak estetiği hangi yaş aralığında yapılmaktadır?
Kulak kepçe yapısının gelişiminin tamamlanması genellikle 6 yaş civarında olmakla birlikte 9-10 yaşı da bulabilmektedir. Bu yaşlardan itibaren Kepçe kulak ameliyatı hayatın herhangi bir döneminde istenilen yaşta yapılabilmektedir.
Kepçe kulak estetiği devlet tarafından karşılanıyor mu?
Kepçe kulak ameliyatı, özel ihtiyaçlar ve estetik ameliyatlar kapsamına girdiğinden dolayı devlet kurumuna bağlı hastaneler veya SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından karşılanmamaktadır.
Kepçe kulak estetiği fiyatları
Kepçe Kulak Ameliyat fiyatları konusunda detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir ya da kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.