Nazolabial Dolgu Nedir?

Yüz bölgesinde bulunan ve nazolabial (Latinceden köken alan naso kelimesi burun; labial ise dudak demektir.)  çizgi denilen bölge; burnun iki yanından başlayan ve dudak kenarına kadar uzanarak orada son bulan çizgi veya hatta verilen addır. Günümüzde  “gülüş çizgisi” olarak da bilinen bu bölge, genetik ve çevresel nedenlerden dolayı zamanla derinleşmekte ve yüz bölgesinde oldukça belirgin hale gelmekte; kişide yorgun, mutsuz bir ifadeye neden olmaktadır.  Bu nedenlerle nazolabial bölgeye dolgu işleminin yapılmasına nazolabial dolgu işlemi denmektedir. Ayrıca gülüş çizgisi estetiği olarak da bilinmektedir. Dolgu işleminin temel amacı; belirginleşen nazolabial çizgilerin dolgu yapılarak giderilerek daha genç ve dinamik bir görüntüye ulaşmayı sağlamaktır.

Nazolabial Çizgi Neden Oluşur?

Nazolabial çizginin oluşmasının en temel nedenlerinden biri genetik faktörler ve kişinin sahip olduğu yüzün anatomik yapısı, cilt tipi ve kalınlığıdır. Nazolabial çizgilerin oluşumunda etkili diğer faktörler ise yaşlanmanın etkisiyle vücutta kollajen üretiminin yavaşlamasından dolayı cildin elastikiyetini kaybetmesi, yanakların sarkarak elmacık kemiklerinin düşmesidir. Ayrıca stres, alkol ve sigara kullanımı, sağlıklı olmayan ve cildin yaşlanmasını hızlandıran beslenme tarzı, yeteri kadar su içilmemesi, yanlış uyku pozisyonları, kısa sürede hızlı kilo kaybı gibi çevresel faktörler de nazolabial çizgilerin oluşmasına neden olabilmektedir.

vasfi-celik-nazolabial-dolgu-1

Nazolabial Dolgu Ne Zaman Yapılır?

Nazolabial dolgu, yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı; çizginin yüz bölgesinde aşırı belirginleşip daha yorgun ve olduğunuz yaştan daha ileri bir görünüme neden olduğunda yapılabilmektedir.

Nazolabial Dolgu Nasıl Yapılır?

Genel olarak tüm dolgu uygulamalarında en önemli kısım, dolgu uygulaması öncesi hekim tarafından gerçekleştirilmesi gereken genel yüz oranı ile estetik oran muayenesidir. Diğer dolgu uygulamalarında olduğu gibi Nazolabial dolgu öncesi de yüzün tamamında bir estetik oran ve uyum değerlendirilmesinin hekim tarafından yapılması gerekmektedir. Böylelikle nazolabial dolgu öncesi yüzün diğer bölgelerine (elmacık kemiği, dudak, burun göz çevresi gibi) dolgu uygulamasının gerekip gerekmediği belirlenerek; nazolabial çizgilere uygulanacak dolgu miktarına karar verilebilmekte; böylece yüz bölgesine orantısız ve fazla dolgu uygulamasının önüne geçilerek ve çok daha doğal bir görüntü elde edilmesini sağlamaktadır.

Nazolabial dolgu işlemi genellikle çok kısa sürmekte; uygulama öncesinde kişinin cildi steril hale getirilerek anestezik kremle uyuşturulduktan sonra işlem öncesi hekim tarafından geliştirilen ve kişiye özel oluşturulan dolgu protokolü uygulanmaktadır. İşlem başladıktan sonra ortalama sonrası dolgu işlemi 10-20 dakika içinde tamamlanmaktadır. Kişiden kişiye farklılık olmakla birlikte; eğer çizgi derinliği hafif ve çok yüzeysel ise genellikle ince dolgular, çizgiler derin ve çok daha belirginse genellikle daha kalın dolgular tercih edilebilmektedir. Bazı durumlarda çizgi derinliği dolgu ile halledilemeyecek kadar belirgin ise hekimin kararına göre yağ enjeksiyonu da yapılabilmektedir.

Nazolabial Dolgu Yaptırmadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?

Öncelikle dolgu işlemini yapacak kişinin uzman olduğundan emin olunmalıdır. Dolgu işleminin klinik bir ortamda steril bir şekilde yapılması gerekmektedir. Dolgu işlemi yaptırmadan önce hekim ile bir öngörüşme talep ederek, işlem ve uygulanacak dolgu materyali hakkında bilgi alınmalıdır. Dolgu işleminde kullanılacak dolgu malzemesinin FDA onay listesinde var olan ürünlerden biri olması sağlık açısından ve daha sonra çıkabilecek yan etki ve istenmeyen durumların önlenmesinde oldukça önem taşımaktadır. Ayrıca Nazolabial dolgu yaptırmadan önce herhangi bir sağlık problemine veya hastalığa sahipseniz ve düzenli ilaç kullanımı var ise bu durum dolgu işlemini gerçekleştirecek hekime mutlaka bildirmeli; hekimin önereceği bilgiler doğrultusunda işlem öncesi hazırlık yapılmalıdır.

Nazolabial Dolguyu Kimler Yaptırabilir?

Nazolabial dolgu işlemi genellikle ileri yaşlarda tercih edilse de nazolabial çizgileri derinleşip belirginleşen ve bu durumdan rahatsız olan ve dolgu yaptırmaya engel olacak herhangi bir sağlık problemi olmayan her yaş grubuna yapılabilmektedir. Genel anlamda nazolabial çizgiler yüz bölgesinde, ağızın aşağı yöne doğru uzamasına, kişiye ileri yaş görünümüne, yorgun ve mutsuz bir ifadeye neden oluyor ise yine bu işlem yapılabilmektedir.

Nazolabial Dolgunun Etkisi Ne Zaman Görülmektedir?

Nazolabial dolgu uygulaması genellikle hyalüronik asit bazlı bir dolgu olduğu için işlem uygulandıktan sonra etkisi işlemden hemen sonra görülebilmekle birlikte kişisel farklılarda olabilmektedir.  Uygulama yapıldıktan sonra bol su içilmesiyle birlikte, hyalüronik asit içeren dolgunun su çekmesi ile asıl görüntünün belli olması ve dolgunun oturması ortalama 2 haftayı bulabilmektedir.

Nazolabial Dolgunun Kalıcılığı Ne Kadardır?

Estetik amacıyla yapılan tüm dolgu işlemlerinde olduğu gibi Nazolabial dolgunun da kalıcılık süresi kişiden kişiye göre değişmekte; fakat dolgu uygulaması yapılan hastalarda genellikle gözlenen kalıcılık süresi ortalama 9 ile 18 ay arasındadır. Dolgunun kalıcılığı kişisel ve yapısal farklılıklar, çevresel koşullar, kullanılan dolgu maddesinin türüne ve sigara-alkol kullanımına göre azalabilmekte ya da artabilmektedir.

Nazolabial Dolgunun Yan Etkileri Nelerdir?

Nazolabial dolgu uygulamasının olası bir yan etkisi bulunmamakta; fakat uygulamada iğne kullanılması nedeniyle işlemden hemen sonra cilt yüzeyinde hafif kızarıklıklar, şişlikler ve morarma görülebilmektedir. Uygulama sonrası belirtilen bu bulgular ile karşılaşılması geçici bir durum olmakla birlikte tamamen normal bir durumdur. 1 – 2 gün içerisinde kendiliğinden geçmekte; genelde hastalar doktor muayenehanesinden çıkar çıkmaz günlük yaşamlarına ve işe dönebilmektedirler.

Nazolabial Dolgu hangi Sıklıkla Uygulanmaktadır?

Nazolabial dolgu uygulamasının ardından kişinin, arzu ettiği görünümün elde edilmesi amacıyla, hekimin takip ve muayenesi sonucunda 6 ay içinde dolgu uygulaması tekrar uygulanabilmektedir. Ayrıca ilk 2-3 uygulamanın ardından kişinin cilt yapısı ve dolgunun kalıcılığına bağlı olarak yılda bir kez tekrar edilebilmektedir.

Nazolabial Dolgu Sonrasından Nelere Dikkat Edilmelidir?

Nazolabial dolgu uygulamasından sonra ilk 1-2 gün sauna, hamam veya aşırı sıcak suyla duş alma gibi ciltte ısı etkisi yaratacak durumlardan kaçınılmalıdır. Ayrıca havuza girilmemelidir. Yine aynı şekilde uygulamanın yapıldığı ilk birkaç gün makyaj yapılmamalı ve içerdikleri maddelerden dolayı cilt ürünleri kullanmaktan kaçınılmalıdır.

Nazolabial Dolgu İşlemin Etkisi Bitince Eski Görünüme Döner miyim?

Nazolabial Dolgu İşlemi yapıldıktan belli bir süre sonra, uygulanan dolgunun bir bölümü kısmi olarak kaldığı için dolgunun etkisi bitince tamamiyle eski görüntüye dönülmemektedir.

Nazolabial Dolgu Yapıldığında gülme fonksiyonunda bir değişiklik olur mu?

Nazolabial Dolgu cildin hemen altındaki bölgeye uygulanmakta olup; kas altına uygulanmadığı için gülme kaslarını veya diğer herhangi bir mimik ve yüz ifadesini engellememektedir. Sonuç olarak; nazolabial dolgu uygulaması gülüşünüzde bir bozukluk ve değişiklik meydana getirmemektedir.

Nazolabial Dolgu Fiyatları nasıl olmaktadır?

Nazolabial çizi veya bölgenin derinliği ve büyüklüğünün kişiler arasında farklı olmasından dolayı uygulanan dolgu miktarı değişmektedir. Nazolabial dolgu fiyatları, bu nedenle kişiye özeldir. Ayrıca kullanılan dolgu malzemesinin kalitesi de nazolabial dolgu fiyatları üzerinde etkili olmaktadır. Dolgu fiyatları için bizi arayabilir ya da kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.