Botoks nedir?

Yüzde aşırı mimik kullanımı, ilerleyen yaş, kalıtsal yatkınlık, sigara ve alkol kullanımı, aşırı stres gibi çevresel ve genetik faktörler sonucunda cilt dokusu zaman içerisinde gevşemekte bunun sonucunda ciltte kırışıklık ve çizgilenmenin oluşmasına neden olmaktadır. Bu kırışıklık ve çizgilenme genellikle alın, göz çevresi, kaş arası, burun kökü gibi bölgelerde yoğun bir şekilde görülmekte fakat yapılan botoks uygulaması ile son derece pratik bir şekilde giderilebilmektedir.

Botoks maddesi; Klostridium botulinum denilen gram (+) anaerobik bir bakteri tarafından üretilen bir nörotoksindir. Toksin çizgili kaslarda gevşek tip paralizi oluşturur. Toksinin serolojik olarak ayırt edilebilen 8 tipi olmakla birlikte günümüzde sadece en etkili olan A tipi kullanılmaktadır.

Botoks hem kozmetik hem tedavi amaçlı uygulanmakta olup, Botulinum maddesinin cilt dokusundan özel olarak üretilen ince uçlu iğne ile enjeksiyonu yöntemiyle istenilen bölgedeki kaslara enjekte edilerek uygulanmaktadır. Profesyonel hekim veya uzmanlar tarafından uygun dozlarda yapılan uygulama kişiye genç ve zinde bir görünüm sağlamaktadır.

plastik-cerrahi-vasfi-celik-botoks-uygulamasi-minify

Botoks nasıl uygulanır?

Hekimin muayenesi sonucu uygulamaya onay verildikten sonra; işlem yapılacak bölge 15-20 dakika önceden lokal anestezi kremleriyle uyuşturulmaktadır. İşlem yapılacak bölge temizlendikten sonra, enjeksiyon işlemi uygulanmaktadır. Enjeksiyon yaklaşık 5-10 dakika sürmekte olup, özel olarak üretilen ince uçlu iğnelerle küçük dozlar şeklinde uygulanmaktadır. Botoks bir dolgu maddesi olmadığı için bölgede şişlik ya da dolgunluk oluşturmaz, uygulama sonrasında kaslar gevşeyerek ince çizgi ve kırışıklıklar hafifletilir.

Botoksun etki mekanizması nasıl gerçekleşir?

Yaşa ve yüzdeki mimik kaslarının çalışmasına bağlı olarak bu kasların yoğun olarak bulunduğu alın, kaş arası, göz kenarları ve dudak çevresinde yıllar içinde bu kasların üzerini örten cilt dokusu belirgin hale gelerek çizgilenmeye ve kırışmaya başlar.  Botoksun bu bölgelere ve mimik kaslarına uygulanmasıyla, kasların çalışması zayıflatılır ve derinin yoğun mimik kas hareketleri ile katlanması ve katlanmaya bağlı oluşan çizgilenmesi ve kırışıklığı azaltılmış olur. Botoks, sinirler ile onların uyardığı kas veya bezler arasındaki elektriksel sinyal iletimini geçici olarak durdurarak etkisini gösterir.

Botoks uygulaması yapıldıktan ne kadar süre sonra etki göstermeye başlar?

Botoks uygulaması yapıldıktan 2-3 gün sonra ilk etkisini göstermeye başlar fakat maksimum etki 10-14 günde belirgin şekilde görülür.

Botoksun etkisi ne kadar sürer?

Botoks, kırışık ve çizgilenmenin yoğun olduğu bölgelere ilk defa uygulandığında etkisi ortalama 4-6 ay sürmektedir. Tekrarlayan uygulamalarla bu süre zaman içinde 8-10 aya kadar uzamaktadır. Aşırı terleme için uygulandığında ise ilk uygulandığında ortalama 10-12 ay kadar, tekrarlayan uygulamalarla ise bu süre 16-18 aya kadar uzamaktadır.

Botoks uygulamasından dolayı vücutta başka bölge etkilenir mi?

Botoks sadece enjekte edildiği bölgede etkisini gösterir. Sistemik olarak tüm kaslara etki etmez. Kişiye olduğundan daha yaşlı bir görünüm veren alın ve göz kenarlarındaki çizgiler; sinirli ve çatık kaşlı görünüm veren kaşlar arasındaki çizgilenme bölgelerinde kırışıklığı azaltır.

Botoks uygulaması ağrılı bir işlem midir?

Botoks uygulaması ince uçlu iğne ile uygulanan bir yöntemdir. Ağrı hissi kişiden kişiye farklılık gösterebilmekte; özellikle ilk uygulamalarda veya ağrıya hassas kişilerde uygulama öncesi 15-20 dakika lokal anestezik bir krem uygulanarak ağrı ve acı hissi yok edilebilmekte veya azaltılmaktadır.

Botoks uygulamasının yan etkileri var mı?

Botoks uygulaması sonrasında enjeksiyon bölgelerinde kısa süreli hafif bir kabarıklık ve kızarıklık olabilmektedir. Bu belirtiler kişiye göre farklılık göstermekle birlikte 2-3 gün içerisinde düzelmektedir.

Botoks yaptırdıktan sonra kaç gün içinde işe dönülebilir?

Botoks uygulaması yapıldıktan sonra ilk 24 saat boyunca günlük rutinlerine hemen dönebileceği düşünülse de yorucu fiziksel aktivite ve egzersizlerden kaçınmak gereklidir. Genellikle işlemden sonra aynı gün içinde normal ve iş hayatına tamamen dönebilmektedir.

Botoks uygulama sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Botoks yaptırdıktan sonra uygulama yapılan bölgeye en az 6-8 saat su temas etmemelidir. Sonrasında da yüz bölgesi yıkanırken dikkatli olunmalı ve yüz bölgesi sertçe ovulmamalıdır ayrıca sıcak su kullanılmamalıdır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli faktör ise işlemden sonra şişlik ve kızarıklıklar geçene kadar güneşe çıkılmamalıdır. Ayrıca kesinlikle yapılmaması gereken şeylerin başında ise yüzüstü yatmak ve yüz bölgesine sık sık dokunmak gelmektedir.

Botoks uygulaması yüzde ifade kaybına yol açar mı?

Botoks uygulamasında asıl hedef yıllar içerinde yaşa ve aşırı mimik kullanmaya bağlı olarak meydana gelen kırışıklık ve çizgi görünümünü yumuşatmak ve yüze doğal estetik bir görünüm vermektir. Hekim tarafından uygulanan doz ve bölge seçimi ile dinç ve parlak bir görünüm vermek mümkündür. Botoks uygulaması mutlaka uzman ellerde yapılmalıdır aksi takdirde uygulamanın profesyonel olmayan kişi ve kişiler tarafından yapılması sonucu ifadesiz yüz görünümü meydana gelebilmektedir.

Botoks hangi alanlarda kullanılır?

Botoks (Botulinum toksini (BT))’nin tedavi amaçlı kullanımı 1970’li yıllarda Doktor Alan Scott‘un şaşılıkta yeni tedavi teknikleri arayışı sonucu ortaya çıkmıştır. Botoksun hayvanlar üzerinde denenmesinden sonra, 1981 tarihinde insanlarda şaşılık tedavisinde kullanılmaya başlanmış ayrıca botoks kullanılan olgularda yüzdeki kırışıklıkların düzeldiği dikkati çekmiştir.

1980’li yılların sonlarına doğru estetik amaçlarla kullanılmaya başlanmıştır.  Günümüzde ise botoks birçok hastalığın tedavisinde de kullanılmakta fakat genellikle yüz bölgesinde mimik ve kasların hareketlerine bağlı olarak ortaya çıkan çizgiler ve kırışıkların hafifletilmesi ve ortadan kaldırılması için uygulanmaktadır. Özellikle alın, kaş arası ve göz çevresi kırışıklarında etkili olmakta ve bu bölgelere güvenle uygulanabilmektedir.

Estetik uygulamalarının yanı sıra hekim muayenesi sonucu uygun görülmesi durumunda koltuk altı, avuç içi bölgelerinde oluşan aşırı terleme tedavisinde ayrıca migren ve kas spazmı tedavisinde de yaygın olarak kullanılabilmektedir.

Botoks yılan zehri midir?

Botoks; gram (+), anaerobik bir bakteri olan Klostridium botulinum tarafından üretilen bir nörotoksin olup yılan zehiri değildir.

Botoks, Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı bir uygulama mıdır?

Botoks Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ilk saflaştırılmış nörotoksin kompleksidir. Türkiye’nin yanı sıra, AB ülkelerindeki yetkili kurumlar ve ABD’de FDA tarafından da onaylanmıştır.

Yaşam boyunca kaç kez botoks yaptırılabilir?

Profesyonel ve uzman ellerde yapıldığı sürece botoks uygulaması doktor kontrolünde hayat boyu yapılabilmektedir.

Kimlere botoks uygulanmaz?

Botoks uygulaması, sinir-kas sistemine ait hastalığı olan kişilere, hamilelere ve emziren anne adaylarına ayrıca hekimin muayene sonucu botoks uygulamasına uygun olmayan sağlık problemi olan kişilere uygulanmaz.

Düzenli botoks uygulamasının yararları var mıdır?

Hekim kontrolünde düzenli olarak birkaç kez botoks uygulanan kişiler, uygulamaya yine hekim kararıyla aynı düzende devam ettiklerinde yüzde kırışıklık ve çizgilerin oluşmasına neden olan mimik kaslarında belirgin bir zayıflama geliştiği için zaman içinde botoks uygulamasının etki süresi uzamakta ve daha uzun aralıklarla yapılmaya başlanmaktadır.

Botoks uygulaması kimlere yapılabilir?

Botoks uygulaması, 18 yaşını geçmiş ve hekimin muayene sonucu botoksa engel olacak herhangi bir sağlık problemi bulunmayan kadın erkek her bireye uygulanabilmektedir. Deneyimli ve uzman bir hekimin uygun görmesi ve ayrıntılı muayene sonrasında botoks uygulaması güvenle uygulanabilmektedir.

Botoks yaptırmayı bırakırsak yüzdeki kırışıklıklar daha kötü olur mu?

Botoks uygulamasının etkisi geçtikten sonra aynı etkiyi görmek için uygulamayı tekrarlamak gerekmektedir. Fakat botoks kırışıklık ve çizgi görünümünü tedavi ettiği için belli bir süre yapılmadığında ya da bırakıldığında çizgi ve kırışıklık görünümü önceki duruma göre azalmış olacaktır. Sonuç olarak botoks işlemine devam edilmezse ciltteki kırışıklıklar eski halinden daha iyi bir durumda olacaktır.

Botoksa erken yaşta başlamak sakıncalı mıdır?

Botoks özellikle yüz bölgesinde hareketlerin tekrarı ile oluşan mimik çizgilerinin ve kırışıklıkların oluşmasını engellemek için kullanılmaktadır. Erken yaşta başlanmasının faydası: yüz bölgesindeki mimik kaslarının kasılması ne kadar erken yumuşatılıp azaltılırsa o kadar az kırışıklık oluşmaktadır.

Botoks fiyatları

Botoks fiyatları konusunda detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir ya da kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.