Dudak Dolgusu Nedir?

Son yıllarda popülerlik kazanan güzellik anlayışına göre; bireylerin yaşını göstermemesi, parlak ve dinç görünümlü yüz ve yüz hatlarına sahip olmak, her daim genç ve güzel kalmak günümüzde başta kadınlar olmak üzere her birey için önemli hale gelmektedir. Yaşlanma sürecinde başta genetik faktörler, çevresel etkiler, uyku düzeni, stres koşulları, beslenme ve egzersiz yapmak gibi temel etkiler büyük rol oynamakta fakat günümüz gelişen tıp ve teknoloji alanındaki ilerlemeler ve sağlıklı estetik uygulamalar ile yaşam boyu sağlıklı, genç ve zinde kalmak mümkün olabilmektedir.

Genel güzellik anlayışında dudaklar, yüz yapısı ve güzelliğinde en önemli kısım olmaktadır.  Zaman içerisinde hacim ve şekil kaybına uğrayan ve ayrıca ince dudak yapısına sahip ya da kendi dudak yapısı ve şeklinden memnun kalmayan bireylere uygulanabilen dudak dolgusu; dudakları yeniden şekillendirmek, dolgun bir görünüm kazandırmak ve hacim vermek amacıyla genellikle Hyaluronik asit ile yapılan geçici dolgu uygulamasıdır.

vasfi-celik-dudak-dolgusu

 

Dudak Dolgusu nasıl yapılır?

Dudak dolgusu ile dudaklar ve dudak çevresi daha genç ve dinamik görünür. Dolgun ve çekici dudaklara sahip olmak isteyen herkes herhangi bir gerekçe göstermeksizin dudak dolgusu yaptırabilmektedir. Uzman bir hekim tarafından ve klinik ortamda yapılması gereken ve dolgu maddesi olarak Hyaluronik asit kullanılan dudak dolgusu, önce tropikal anestezi kremi sürülerek dudakların tamamen uyuşması sağlandıktan sonra (kişisel farklılıklar olmakla birlikte) yaklaşık 10-15 dakika içinde dolgu enjeksiyonuna özel olarak tasarlanmış ince uçlu enjektörler gerçekleştirilen tamamen ağrı ve acısız bir uygulamadır.

Hangi durumlarda Dudak Dolgusu yapılabilir?

Tarih boyunca dolgun dudaklar, güzelliğin ve estetiğin simgesi haline gelmekte bireyin yüz güzelliğini tamamlarken kişiye gençlik ve çekicilik de vermektedir. Zaman içerisinde, dudak ve dudak çevresi kadınlarda yaşlanma etkisinin en fazla görüldüğü bölgelerden biri olmaktadır. Yaşlanma ile birlikte dudaklarda hacim kaybı, dudak ve çevresinde kırışmalar, nem ve elastikiyet kaybına bağlı olarak büzüşmeler meydana gelebilmekte; dolgu uygulamaları ise bu etkileri tedavi etmekte kullanılan en etkili yollardan biri haline gelmektedir. Yaşlanma haricinde yapısal olarak ince dudak yapısına sahip bireylerde ve kendi dudak yapısından memnun olmayan bireylerde de dolgu uygulaması doğal ve estetik bir tedavi yöntemi olmakta; ayrıca şekil bozukluklarını gidermek, estetik açıdan yüzde bir oran elde etmek, gülüş estetiğini oluşturmak gibi amaçlarla da dudak dolgusuna başvurmak mümkün olabilmektedir.

Dudak dolgusunda dolgu maddesi olarak hangi malzeme kullanılmaktadır?

Dudak dolgusunda dolgu maddesi olarak genellikle Hyaluronik asit kullanılmaktadır. Hyalüronik asit vücudumuzda tüm dokularda bulunan, yaşam için gerekli olan tüm aktivitelerin gerçekleştirilmesinde görevli bir asit türüdür. Hyalüronik asit dokularda bulunduğu için cildin esnekliğini korumakta, stabil bir durumda tutma ve kollajen liflerinin oluşumunda görev almaktadır. Ayrıca yapısal olarak kendi hacminin 1000 katı kadar su tutma özelliği bulunan Hyalüronik Asit cildin parlak, sıkı ve gergin olmasını sağlamaktadır. Tüm bunların yanı sıra, cildin nemini düzenler ve nem kaybını önler.

Anti-aging özelliği de olan ve bu tarz ürünlerin hemen hemen hepsinde içerik olarak bulunan Hyalüronik Asit, cildin yenilenmesini ve doku onarımını sağlamaktadır. Doku ve lifler arasındaki boşlukları doldurarak sıkılığı ve gerginliği sağlar, yaşamsal işlevlerin sürdürülmesini ayrıca derinin gergin, parlak, diri, sıkı ve canlı olmasını sağlamaktadır. Hyalüronik asit genç yaşlarda ciltte, cilt yapısını koruma ve cildi elastikiyetini sağlaması bakımından vücutta yeteri kadar üretilmekte fakat yaş ilerledikçe vücuttaki miktarı azalmaktadır. Bu nedenle ciltte, dudaklarda yani bulunduğu vücut bölgelerinde kırışıklıklar, gevşeme ve hacimde azalmalar görülmeye başlanmaktadır.

Dudak dolgusu kaç yaşından itibaren yapılabilmektedir?

FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu), 21 yaş ve üzerindeki kişilerin dolgu yaptırmasında bir sakınca olmadığını bildirmiştir. Uzman bir hekim tarafından ayrıntılı muayene sonrasında hekimin uygun gördüğü takdirde 18 yaşını geçmiş ve dolgu yapmaya engel bir rahatsızlığı bulunmayan her birey dudak dolgusu yaptırabilmektedir.

Dudak dolgusu ağrılı bir uygulama mıdır?

Dudak dolgusunda işlem öncesinde hastaların dudaklarına anestezik krem sürülmektedir. Anestezik kremin etkisiyle birkaç dakika içerisinde hastanın dudakları uyuşmuş olmaktadır. Bu nedenle işlem esnasında herhangi bir ağrı ve acı hissi oluşmamaktadır. Ayrıca dolgu işleminde kullanılan iğneler çok ince olduğundan ağrısız bir şekilde işlem tamamlanmaktadır.

Dudak dolgusunun etkisi ne kadar sürer?

Dudak dolgusu uygulamasında bireysel yapı farklılıklarından dolayı kalıcılık süresi farklı olabilmekte fakat genellikle ortalama 6 ay ile 1 yıla kadar dolgu etkisini devam ettirmektedir.

Dudak dolgusunda işlem sonrası ve iyileşme süreci nasıl olmaktadır?

Uzman bir hekim tarafından ve klinik ortamda yapılan dudak dolgusu uygulaması sonrasında kişilerde bireysel farklılıklar olmakla birlikte enjeksiyona bağlı çok hafif şişmeler ve nadiren de olsa morarmalar görülebilmekte fakat genelde uygulama sonrasında hastalar doktor muayenehanesinden çıkar çıkmaz günlük yaşamlarına ve işe dönebilmektedirler.

Kimlere Dudak dolgusu yapılamaz?

Dudak dolgusu öncesi hekim ile bir öngörüşme ve muayene sonrasında, işlemin yapılması düşünülen dönemde dudağında uçuğu ya da herhangi bir kesi yara ve şişlik olan bireylerde, dudak bölgesinde bir cilt hastalığı dolayısı ile tedavi gören bireylere, herhangi bir sebeple dudakta iltihabı olan hastalara dolgu işlemi uygulanmamaktadır.

Dudak dolgusu kalıcı mıdır?

Dudak dolgusu uygulamalarında genellikle Hyalüronik asit kullanıldığından ve enjekte edilen miktar zamanla azalarak yok olacağından ömür boyu kalıcı değildir. Dolgunun kalıcılığı hastadan hastaya farklılık gösterse de ortalama 6 ay ile 1 yıl kalıcı olmaktadır.

Dudak dolgusu sonrası dudaklar yapay görünür mü?

Dudak dolgusu klinik bir ortamda uzman bir hekim tarafından her bireyin yüz ve dudak yapısına uygun dozda yapıldığı takdirde yapay bir görünüm oluşturmamaktadır. Fakat dolgu işlemi bazen hastaların memnun kalacağı talepleri doğrultusunda da yapıldığından dolayı yapay görünen dudaklara da neden olsa da bu tamamen kişisel tercihtir. Uzman hekimlerin tavsiyesi hastanın isteğini karşılarken dolgu uygulaması genellikle bir doğal görünüm elde edilmektedir.

Dudak dolgusunun Yan Etkileri var mıdır?

Dudak dolgusu klinik bir ortamda uzman bir hekim tarafından yapıldığında,  dolgu uygulamasında kullanılan madde vücudun kendi yapısında zaten bulunan Hyalüronik asit olduğundan hiçbir zararı ve yan etkisi yoktur.

Dudak dolgusu dudaklarda his kaybına yol açar mı?

Günümüzde dolgu işlemlerinde kullanılan ve vücut içerisinde hâlihazırda zaten bulunan hyalüronik asit doku içinde belirli bir bölgede bulunmak yerine; yer diffüz bir şekilde doku içine dağıldıkları için dudaklarda bulunan sinirlere bir etkileri yoktur. Dolayısı ile dudaklarda his kaybına neden olmamaktadır. Ayrıca bazı hastaların endişe ettiği gibi herhangi bir mimik ya da gülme işlevinde bozukluğa da yol açmamaktadır.

Dudak dolgusu yaptırırken nelere dikkat edilmelidir?

Öncelikle dolgu işlemini yapacak kişinin uzman olduğundan emin olunmalıdır. Dolgu işleminin klinik bir ortamda steril bir şekilde yapılması gerekmektedir. Dolgu işlemi yaptırmadan önce hekim ile bir öngörüşme talep ederek, işlem ve uygulanacak dolgu materyali hakkında bilgi alınmalıdır. Dolgu işleminde kullanılacak dolgu malzemesinin FDA onay listesinde var olan ürünlerden biri olması sağlık açısından ve daha sonra çıkabilecek yan etki ve istenmeyen durumların önlenmesinde oldukça önem taşımaktadır.

Dudak dolgusu fiyatları nasıl olmaktadır?

Dudak dolgusu uygulamalarında fiyatlar, doktorun uygulama da kullanacağı malzemenin türü ve miktarı ayrıca hekimin tecrübe ve deneyimine göre değişiklik göstermektedir, Dudak dolgusu fiyatları, bilgi ve randevu için kliniğimizi arayabilirsiniz.