plasti cerrahi yüz germe

Yüz germe ameliyatı nedir?

Yüz germe(ritidektomi) yüzdeki yaşlanmaya bağlı sarkmaları, kırışıklıkları gererek ve asarak gidermeye yarayan cerrahi bir yöntemdir. Ancak son yıllarda yüzdeki yaşlanmayla ilgili tüm girişimler yüz yenileme(fasiyal rejuvenasyon) adı altında anılmaya başlanmıştır. Yüzdeki yaşlanma dört ayrı kategoride gerçekleşebilmektedir. Bunlar; cildin yaşlanması, cilt altı yağ dokusunun erimesi, mimik çizgilerinin oluşumu ve yüzün sarkması şeklinde sıralanabilmektedir. Bu şekilde sıralanan sorunlar yüz germe ameliyatı ile giderilebilmektedir.

Yüz germe estetiği için uygun bir aday mısınız?

Yüz ve boyun derisi sarkmaya başlamış ancak cildi elastikiyetini tam olarak kaybetmemiş, başkaca sağlık problemi bulunmayan bireyler, yüz germe operasyonu için ideal aday konumundadırlar. Genellikle 40 yaş üzeri erkek ve kadın bireylerde yüz germe estetiği uygulanmaktadır. Fakat yapısal ve genetik nedenlerle daha erken yaşlarda da bu tip ameliyatlar tam veya limitli olarak yapılabilmektedir. Yüz germe ameliyatı sırasında, yüzün daha güzel ve daha genç görünebilmesi için burun ve göz kapakları estetiği, alın düzeltme, kaş kaldırma ameliyatları da eklenebilmektedir. Bu nedenle cerrahınız tarafından yapılacak olan muayene büyük önem taşımaktadır.

Yüzünüzdeki sarkmayı nasıl farkedersiniz?

*Boynunuzda sarkma veya dikey bantlar varsa,

*Kaşlarınız düşmüşse,

*Burun kenarı ile ağız kenarı arasındaki katlantınız belirginleşmişse,

*Çenenizin iki yanında konturu bozan sarkmalar varsa yüzünüzde sarkmanın meydana geldiği rahatlıkla söylenebilecektir.

Yüz germe ameliyatı çeşitleri nelerdir?

 Yüz germe ameliyatı, kişinin ihtiyacına göre çeşitlilik göstermektedir. Bunlar;

Orta Yüz Germe: Yalnızca yanak bölgesinde bir düşmenin olduğu ve ciltte sarkmanın söz konusu olmadığı durumlarda yapılması gereken yüz germe ameliyatı çeşididir. Bu yöntemde, kaybedilmiş olan yumuşak dokuyu yerine koymak, aşağıya doğru sarkmış olan yapıları yukarı taşımak ve bozulmuş olan alt göz kapağı-yanak ilişkisinin düzeltilmesi amaçlanmaktadır. Bu bölgede yapılabilecek gençleştirme işlemleri; alt göz kapağı ameliyatı, endoskopik orta yüz germe, alt kapaktan yapılan orta yüz germe işlemleri, orta yüz askıları, yağ enjeksiyonları ve dolgular olarak sıralanabilir.

Mini Yüz Germe: Orta yüzdeki düşmenin biraz daha belirgin olduğu durumlarda tercih edilmesi gereken yüz germe ameliyatı çeşididir. Yalnızca kulak önünde kalan kısa bir kesi ile yanak ve ağız köşesi yukarı çekilir. Bu operasyon için 40-50 yaş aralığında olan, kilo problemi bulunmayan ve pek fazla cilt sarkması olmayan kişiler uygun bir aday olabilecektir.

Tam Yüz Germe: Üst, orta ve alt yüz bölümlerinin aynı anda gençleştirildiği daha kapsamlı operasyonlardır. Sıklıkla 50 yaş üzerinde yapılır. Tüm yüz germe dışında, göz kapağı cerrahisi ve yağ enjeksiyonları da yapılır. Gerekli görülürse beraberinde cilde yönelik soyma işlemleri de gerçekleştirilebilir. Bu operasyon sonrası hastanın karakteristik yapısını korumak, hastanın ve çevresinin tedirgin olmamasını sağlayabilmek son derece önemlidir.

 

Ameliyat Öncesi Süreç

Yüz germe estetiği yaptıracak olan ve sigara kullanımı bulunan kişinin ameliyat tarihinden en geç 2 hafta öncesinde sigara kullanımını sonlandırması gerekmektedir. Sigara kullanımı, ciltte kayıplara ve dikiş açılmalarına yol açmasından dolayı yüz germe operasyonunu son derece riskli hale getirebilmektedir. Bu nedenle ameliyat sonrası risklerin minimuma indirilebilmesi için operasyon tarihinden en geç 3 hafta öncesinde sigara kullanımının sonlandırılması gerektiği tarafımızca önerilmektedir. Aspirin veya benzeri kan sulandırıcı ilaç kullanımı ameliyat tarihinden 10 gün öncesine kadar kesilmelidir.

Ameliyat Süreci

Yüz germe ameliyatı kapsamlı bir ameliyat olmasından dolayı genel anestezi altında yapılması tarafımızca tercih edilmektedir. Mini yüz germe ameliyatları ise lokal anestezi altında yapılabilmektedir. Uygulanacak cerrahi müdahalenin genişliğine göre operasyon süresi 3 ila 4 saat arasında değişebilmektedir. Aynı gün taburcu edilebilmek mümkün olsa da 1 gece hastanede kalınmasında fayda bulunmaktadır. Kanı dışarı almak için konan drenler 2-3 gün içerisinde çekilmekte, eriyen tipte olmaması halinde dikişler ise 5.günde alınmaktadır.

Ameliyat Sonrası Süreç

Ameliyat sonrası erken dönem genellikle rahat geçmektedir. Yüzde genel bir şişlik, morarma, uyuşukluk ve gerginlik hissi olabilmektedir. Ameliyat esnasında yüz sinirleri anesteziden etkilenebileceğinden yüzde hafif asimetriler olabilmektedir. Bunlar 3-5 gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Yüzdeki ödem ve morluklar 7-10 gün sürebilmektedir. Bu süreçte soğuk jeller ve bandaj uygulanabilmektedir.

Ameliyattan sonraki 2.günden itibaren hastanın ayağa kalkabilmesi ve evdeki işlerini yapabilmesi mümkündür. 1 hafta sonrasında şişliklerin geçmesiyle beraber hastanın işine dönebilmesi, makyaj yapabilmesi mümkündür. Kişinin 2 ay boyunca ağır egzersizlerden ve güneş ışığından kaçınması, dış darbelerden korunması gerekmektedir.

Ameliyat sonrası sonucun hemen fark edilebilmesi de mümkün olmakla beraber, yüzdeki ödemin çözülüp sonucun oturması 3.haftada başlayıp 2.aydan sonra netleşmektedir. Bu dönemde lenf drenajı masajı yaptırmanızda yarar bulunmaktadır. Yüzünüzle ilgili yapılması gereken başkaca gençleştirme işlemleri varsa bunlara 3.haftadan sonra başlayabilmeniz mümkündür.

Ameliyat Sonucu Kalıcı mıdır?

Yüz germe ameliyatı sonucu kişinin elde ettiği kazanımlar kalıcıdır. Ancak buna rağmen zamanın akmaya devam ettiği unutulmamalıdır. Dolayısıyla kişinin kendisini 5-15 yıl arasında gençleştirmiş olduğunu düşünebilmesi mümkündür.