Septoplasti (Kıkırdak Eğriliği Ameliyatı) Nedir?

Septum burunun iç kısmında, burunu orta hatta iki bölmeye ayıran anatomik yapıdır. Septum kısmen kemik daha büyük oranda ise kıkırdak yapıdadır. Normal koşullarda burnu iki eşit bölmeye ayırması ve böylece her iki burun deliğinden eşit nefes alınabilmesi gereklidir. Ancak insanların neredeyse %70-80’ inde doğuştan yapısal olarak var olan ya da zaman içerisinde geçirdiği travmaların sonucu ile gelişen septumda eğrilme (deviasyon) mevcuttur ve bu hastalara “septum deviasyonu” tanısı konulur. Bu şekilde yer alan eğriliklerin düzeltilmesi için yapılan operasyona “septoplasti” operasyonu denir.

 
 

 

 

septoplasti eğri burun görseli

Septoplasti için uygun bir aday mısınız?

Yalnızca burun eğriliğinin mevcut olması kişinin septoplasti için uygun bir aday olduğu anlamına gelmemektedir. Burun eğriliğine burun tıkanıklığı, burundan nefes almada zorluk, horlama, tekrarlayan burun kanamaları, sık sinüzit enfeksiyonları, sürekli geniz akınıtısı veya kronik baş ağrısı gibi semptomların eşlik etmesi durumlarında septoplasti ameliyatı gerekmektedir.

 

Yalnızca özel durumlar dışında kişinin kemik ve yüz gelişiminin tamamlandığı 18-20 yaş aralığının beklenmesi tavsiye edilir. Eğer akut bir travmaya bağlı olarak gelişen bir burun kırığı ya da buna bağlı deviasyon söz konusu ise daha erken yaşlarda operasyon yapılması gerekebilir. 

 

Ameliyat Öncesi Süreç

Ameliyat sonrası iyileşme sürecinin hızlandırılması ve ameliyat risklerinin minimuma indirgenmesi açısından ameliyat tarihinden en geç 3 hafta öncesinde alkol ve sigara kullanımı sonlandırılmalıdır. Ameliyat öncesinde yine kan sulandırıcı ilaç ve aspirin kullanımının sonlandırılması gerekmektedir.

 

Ameliyat Süreci

Septoplasti operasyonu kullanılan tekniğe göre genel veya lokal anestezi altında yapılabilmektedir. Önceki zamanlarda sıklıkla lokal anestezi tekniklerinden faydalanılırken günümüzde daha modern bir teknik olan genel anestezi sıklıkla tercih edilmektedir. Özellikle de siz değerli hastalarımızın konforunu büyük ölçüde artırmasından dolayı tarafımızca genel anestezi tekniği tercih edilmektedir.

 

Operasyon sırasında burun altından küçük bir kesi açılarak iç dokulara ulaşılır ve fazla kemik dokusu bu açıklıktan çıkarılır. Daha sonra eğer kıkırdak dokularda fazla miktarda olmayan problemler söz konusuysa bunlar burun içerisinde düzeltilerek operasyon tamamlanır. Eğer kıkırdak dokulardaki yapısal problemler burun içerisinde opere edilemeyecek kadar fazlaysa kıkırdak dokular burun dışında şekillendirilerek tekrar yerleştirilebilir. Eğer burun eğriliği yalnızca iç yapılarla ilgili değilse ve dışarıdan da bir kemik eğriliği mevcutsa, ”açık teknik” olarak adlandırılan ve burun derisinin sıyrılarak operasyonun uygulandığı teknik gerçekleştirilebilir. Septoplasti ameliyatı yaklaşık olarak 1 saat kadar sürmektedir. Genellikle bir sonraki gün hastaneden taburcu edilebilmek mümkündür.

 

Ameliyat Sonrası Süreç

Operasyon sonrası en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri burnun darbelerden ve travmalardan korunmasıdır. Kemik iyileşme süresince alınacak bir darbe operasyonun başarısını olumsuz yönde etkileyebilir ve tekrar deviasyon meydana gelebilir. Eğer operasyon sonrası aşırı kanama, bilinç bulanıklığı, kötü koku, iltihabi akıntı, aşırı ağrı gibi problemler yaşanıyorsa vakit kaybetmeden hekime başvurmak gerekir.

 

Operasyon sonrasında tamponlar alınana kadar tampon kenarından ve genizden hafif kanlı akıntı gelebilir. Bu durum normaldir ve tamponlar çıkarılınca ortadan kalkar. Kendi kendine erimeyen tamponlar 1-3 gün arasında çıkarılır. Yüzde şişlik ve morarma görülmez. Tamponlar çıkarıldıktan sonra işe dönüş yapılabilir. Ortalama 3-6 haftada tam iyileşme gerçekleşir.