Koltukaltı Botoksu nedir?

Koltukaltı bölgesi, vücutta ter bezlerinin yoğun olarak çalıştığı bir bölgedir. Normalden fazla terlemeye sahip insanlarda bu durum kişinin sosyal ve özel yaşamının olumsuz etkilenmesine ayrıca toplum içerisinde özgüven problemleri yaşamasına neden olmaktadır. Aşırı terleme tedavisinde botoks kullanımı oldukça verimli ve etkili sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Koltukaltı botoksunda temel olarak ter bezlerine uygulanır ve bu ter bezlerinin aktif çalışmasına etki ederek ve terleme rahatsız vermeyecek boyuta indirgenir. Doğrudan koltuk altı bölgesindeki ter bezlerine uygulanan bu botoks türüne koltukaltı botoksu denmektedir.

Aşırı terlemenin nedenleri nelerdir?

Bireylerde yüksek düzeyde terlemenin birçok nedeni olabilmekte; bunlar arasında başta stres olmak üzere tiroid bezi gibi çeşitli sağlık problemleri ve hastalıklar, bu hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, kanser ilaçları, genetik ve çevresel faktörle, böbrek üstü bezi problemleri, özellikle kadınlarda menopoz dönemi, hipoglisemi, şişmanlık, hormonlar aşırı terlemede rol oynamaktadır.

Aşırı Terlemenin Fizyolojik ve Psikolojik Etkileri nelerdir?

Tıbbi terim olarak Hiperhidrozis;  Koltuk altı, el ve ayaklarda oluşan aşırı terleme hastalığıdır. Aksiller hiperhidroz ise koltuk altı bölgesindeki aşırı terlemeye verilen isimdir. Aşırı miktarda koltuk altı terlemesi, Koltukaltında oluşan terin bakteriler tarafından fermantasyonu sonucunda meydana gelen ter kokusu olarak bilinen bromhidrozis ile ilişkilidir. Bu nedenle, koltuk altı terlemesi bireyin sosyal ve özel yaşantısında kaygı ve strese neden olarak bireyin yaşamını olumsuz etkilemektedir. Bu durum genellikle genç yaşlarda başlamakla birlikte; hem erkek hem de kadınları aynı oranda etkilemektedir. Koltukaltı botoksu ile bu durum tedavi edilebilmekte dolayısıyla terlemenin azalması ter kokusunun azalmasını da sağlamaktadır.

Terleme Tedavisinde Botoks İşlemi, Vücudun başka hangi bölgelerine uygulanabilmektedir?

Bireylerde rahatsızlık verecek boyuttaki terleme koltuk altı ter bezlerine uygulanmasının yanı sıra; genellikle terlemenin yoğun olduğu avuç içleri, ayakaltları gibi ter bezlerinin çok çalıştığı bölgelere de güvenle uygulanabilmektedir.

Koltukaltı Botoks Nasıl Yapılır?

Botoksla koltuk altı bölgesindeki aşırı terleme tedavisi, deneyimli ve uzman bir hekim tarafından klinik ortamında yapıldığı takdirde oldukça basit bir uygulamadır. Botoks uygulaması öncesi, koltuk altı bölgesi lokal anestezik bir krem ile uyuşturulur. Koltuk altında cilt altı (subdermal) bölgeye birkaç mm aralık Botoks enjeksiyonları yapılır. Deri altındaki ter bezlerine botoks enjekte edilmesiyle ter bezlerinin sinirler ile bağlantısı sınırlandırılır böylece ter bezinin aktivitesi azaltılmış olur. Böylece kişi aşırı terleme ve aşırı terlemeye bağlı ter kokusu sorunundan kurtulmuş olur.

vasfi-celik-koltukaltı-botoks-1

Koltukaltı Botoks uygulaması ne kadar sürmektedir?

Botoks uygulaması süre olarak kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte ortalama 15-20 dakika kadar sürmektedir.

Koltukaltı terleme botoksu güvenli bir uygulama mıdır?

Uzman ve deneyimli bir hekim tarafından uygun bir klinik ortamında şekilde yapılan koltukaltı botoksu oldukça güvenli bir uygulamadır. Koltukaltı bakımı esnasında kullanılan antiperspirantlar ile geçmeyen aşırı koltuk altı terlemesi Botoks ile tedavi edilebilmektedir. Koltuk altı bölgesinde kullanılan Botoks maddesi FDA (Amerikan İlaç Dairesi) onayı almış olup güvenle kullanılabilmektedir.

Koltukaltı botoks uygulaması ağrılı bir tedavi yöntemi midir?

Koltukaltı botoks genel bilineni aksine daha az ağrı ve acıya neden olmaktadır. Tedaviye başlamadan önce koltuk altı bölgesine anestezik etkiye sahip uyuşturma kremi uygulanarak oldukça ağrı ve acı azaltılır.

Koltukaltı botoksu uygulama sonrası etkisini ne zaman gösterir?

Yapılan araştırmalar; Koltukaltı botoksu uygulama sonrası koltuk altı terlemesinde % 80-87 oranında bir azalmaya yol açtığı göstermiştir. Botoksun etkisi ise bireyden bireye göre kişisel farklılık göstermekle birlikte genellikle 2 ila 5 gün ila iki-üç hafta arasında tam olarak görülmektedir.

Koltukaltı Botoksu Tedavisi kalıcı çözüm sağlar mı?

Koltukaltı botoksu koltukaltı terlemesini geçici bir süre bloke ettiğinden dolayı 6-8 ayda bir tekrarlanması gereken bir tedavidir. Hekim muayenesi ve takibi sonucu terlemenin yoğunluğuna veya kişinin talep ettiği konfor seviyesine göre yılda bir veya iki defa koltuk altı terleme botoksu yaptırılabilmektedir.

Koltukaltı Botoks uygulamasının yararları nelerdir?

Koltukaltı Botoks uygulaması, bireylerde terlemenin yarattığı kaygı ve strese bağlı sosyal fobinin önlenmesinde, özel ve sosyal hayatta rahat edebilme konforunu sağlaması açısından bireylerde psikolojik ve fizyolojik bir rahatlama sağlamaktadır. Ayrıca özellikle fizyolojik olarak; aşırı terlemeye bağlı koltuk altında tahriş ve pişik gibi dermatolojik durumların önlenmesinde oldukça etkili olmaktadır. Koltukaltı botoks tedavisi sonrası bireylerde, özgüveni ve sosyal ortamda kendini ifade etme yeteneği artmakta; özel ve sosyal yaşamda ve iş yaşamlarına da olumlu katkılar sağlamaktadır.

Koltukaltı Botoks uygulamasının Yan Etkileri var mıdır?

Koltukaltı botoks uygulaması koltuk altı bölgesindeki derinin hemen altına yapıldığı için genellikle yaygın görülen bir yan etkisi yoktur. Fakat kişisel farklılıklara göre değişmekle birlikte bazı bireylerde uygulama sonrası enjeksiyondan dolayı birkaç saat veya gün süren koltuk altı bölgesinde kızarıklıklar görülebilmektedir. Botoks uygulaması derinin en üst katmanı olan yüzeysel kısmına yapıldığından dolayı genellikle toplum içinde yaygın olarak sorulan koltuk atındaki lenf bezleri veya diğer bölgelere zararı bulunmamaktadır.

Koltukaltı Botoksu ile Terleme Tedavisi Sonrası süreç nasıldır?

Koltukaltı bölgesine botoks uygulanarak yapılan aşırı terleme tedavisinde uygulamanın hemen ardından hasta günlük ve iş yaşamına rahatça dönebilmektedir. Botoks uygulaması sonrası ayrıca bireylerin sosyal ve özel yaşamını olumsuz yönde etkileyen faktörler kaldırılmış olmaktadır. Özellikle mevsime ve sıcak havalara bağlı olarak yaz ayı başlarında yapılan botoks ile bireylerin yaz ayları boyunca yaşadığı aşırı terlemeye bağlı fizyolojik ve psikolojik problemler aşılarak yaşam kalitesi yükseltilmiş olmaktadır.

Koltukaltı Botoksu Kimlere Uygulanabilmektedir?

Aşırı terleme tedavisi olarak botoks uygulaması, hekimin uygun gördüğü takdirde 18 yaşından büyük ve herhangi bir sağlık problemi olmayan herkese yapılabilmektedir.

Koltukaltı Botoksu Kimlere Uygulanmaz?

Koltukaltı bölgesine botoks uygulaması hamilelere, emziren anne adaylarına ve herhangi bir müsküler (kas) hastalığa sahip bireylere uygulanmamaktadır.

Koltukaltındaki Terlemenin botoks ile engellenmesi vücuda herhangi bir zarar verir mi?

Vücudun bazı bölgelerinde meydana gelen terleme olayı ile vücut ısısı düzenlenmektedir. Koltuk altı bezlerine yapılan botoks uygulaması, genel olarak vücut için herhangi bir soruna yol açmamaktadır. Vücudun terleme yoluyla atmak durumunda olduğu ter ve toksinler vücutta başka yollar ile de atılabilmektedir.

Koltukaltı terleme tedavisinde tedavi yöntemleri nelerdir?

  • Koltuk altı ter bezlerine uygulanan Botoks tedavisi
  • İyontoferez Tedavisi: Bu tedavi yönteminde koltuk altına bir miktar elektrik verilerek ter bezlerinde şok yaratılır ve terleme azaltılır. Bu uygulama kısa süreli bir etkiye sahip olmakta; genellikle haftada 2-3 kez 20-30 dakika şeklinde belli aralıklarla tekrarlanması gerekmektedir.
  • Koltukaltı Terleme Tedavisi Cerrahi Yöntemler

1.Lazer ile Koltukaltı Terleme Tedavisi: Bu tedavi yönteminde; koltuk altı ter bezlerinin lazer enerjisi ile yok edilmesi hedeflenir. Cerrahi bir yöntem olup; ameliyathane şartlarında yapılmaktadır. Deneyimli ve uzman bir cerrah ve ekip tarafından lokal uyuşturma altında koltukaltı bölgesine birkaç adet 1cm’lik kesi atılarak; cilt altından deriye doğru lazer enerjisi verilmektedir. Böylece koltuk altı ter bezleri inaktif edilerek veya çalışmaları azaltılarak koltukaltı terleme problemi tedavi edilmektedir. Lazer ile koltuk altı terleme tedavisi bir cerrahi işlemdir.

2.Endoskopik Torakal Sempatektomi (ETS): Özellikle el ve koltuk altı terlemelerinde uygulanmakta genel olarak Klipsli ETS ameliyatı ya da koltukaltı terleme ameliyatı olarak bilinmektedir. Bu ameliyat yönteminde video kamera ile göğüs boşluğuna girilerek; terlemeyi düzenleyen sinire (sempatik ganglion) titanyum klips konularak inaktive edilmesi ya da sinirin elektrokoter ile yakılarak hasarlandırılması işlemidir. Cerrahi işlem süresi ortalama 30 dakikadır. İşlem sonrasında hastalar, genellikle ameliyatın 2. gününde taburcu edilir. İyileşme ve ameliyatın etkilerinin ortadan kalkması kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte birkaç gün içinde olur.

Koltuk altı Botoksu (Botoks ile Terleme Tedavisi) Fiyatları ne kadar olmaktadır?

Koltuk altı Botoks uygulama fiyatları; botoksun miktarına, kaç bölgeye uygulandığına ve uygulamanın yapıldığı botoks malzemesinin kalitesine bağlı olarak bireyden bireye farklılık göstermektedir. Kliniğimizi arayıp ya da ziyaret edip ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.