Sakal Bıyık Ekimi nedir?

Erkeklerin en önem verdiği yüz aksesuarları sakal ve bıyıktır. Çeşitli nedenlerden dolayı sakal ve bıyık istenilen sıklıkta ya da hiç çıkmadığında bireylerde özgüven eksikliğine ve sosyal anlamda bazı problemlere neden olabilmektedir. Sakal ve bıyık çıkmayan ya da seyrek olan kişilerde en etkin çözüm, sakal ve bıyık ekimidir.

Çeşitli hastalıklar, yara ve yanık izleri, genetik ve hormonal nedenler (vücutta özellikle erkeklik hormonu olan testosteronun normalin altında olması) gibi birçok nedene bağlı olarak meydana gelen sakal ve bıyık kaybı ya da seyrekliğinin tedavisinde en iyi ve en etkili yöntem ekim işlemidir.

Son yıllarda gelişen teknoloji ve ağrısız yöntemlerin bulunması ile saç ekimi yaygınlaşmış ve aynı yöntemlerin sakal ve bıyık ekimin de de ağrısız ve başarılı bir şekilde yapılması birçok erkeğin sakal ve bıyık ekimine olan ilgisini arttırmıştır.

plastik cerrahi sakal - bıyık ekimi

Sakal Bıyık ekimi nasıl yapılır?

Kliniğimizde sakal ve bıyık ekimi, dünya genelinde en yaygın kullanılan yöntem olan FUE (Folicular Unite Extraction) tekniğiyle yapılmaktadır. Kıl kökleri ense, boyun, çene altı ve elmacık kemiği ya da hekimin uygun gördüğü vücudun başka bir bölgesinden tek tek toplanır ve ekimi yapılacak bölgeye ekilerek istenen kıl yoğunluğunun elde edilmesi sağlanır.

Ekim öncesi Hekim tarafından ayrıntılı muayene sonrası uygun görülen ve onay verilen her hastada öncelikle köklerin alınacağı bölge belirlenir. Yine hekimin tercihine ve hastanın durumuna göre köklerin alınacağı bölge tıraş edilir ya da tıraş edilmeden işlem başlar. Sonrasında lokal anestezi uygulanır. FUE tekniğine başlarken mikro motor aracılığıyla gevşetilen kökler, mikropunch denilen cımbıza benzer medikal bir alet kullanılarak yerlerinden çıkarılır.

Kök toplama işlemi bittiğinde ekin yapılacak sakal veya bıyık bölgesine safir bıçak (Sapphire Blade) ile ince kanallar açılır ve kökler kılların çıkış yönüne doğru bir açıyla nakledilir. Böylece çok daha doğal görünümlü bir sonuç elde edilir. Seyrek görünüm ya da bölgesel dökülmeler sebebiyle ekim yapılacak bölge kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Her ne kadar yüz bölgesindeki diğer sakal ve kıl köklerinin donör bölge olarak kullanılması mümkün olsa da saç ve bıyık ekiminde genellikle ense bölgesinden alınan greftler tercih edilir.

Sakal bıyık ekiminden önce dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Sakal ve bıyık ekimi öncesinde hekim tarafından ayrıntılı muayene sonucu çeşitli kan testleri yapılarak hastanın sağlık durumu ve işleme uygun olup olmadığı kontrol edilir. Daha sonra işlemin yapılacağı sakal veya bıyık bölgesi detaylı bir şekilde incelemeye alınır. Hem bıyığın hem de sakalın olduğu bölge kontrol edilerek ne kadar kıl kökünün gerekli olduğu belirlenir. Kıl kökü sayısı her hastada farklı olmakta kişinin isteği ve ekim işleminden beklentisi, sakal ve bıyığın seyrek ya da hiç olmaması, köselik durumunun olup olmaması, yüz yapısı gibi farklı kriterler üzerinden belirlenerek ekim işlemi yapılır.

Hastada düzenli ilaç kullanımı var ise hekim operasyon öncesi mutlaka bu konuda bilgilendirilmeli ve işlem günü hekime danışılmadan hiçbir ilaç alınmamalıdır. Özellikle ekim işlemi sırasında kanama riskini arttıran ilaçlar (kan sulandırıcı ilaçlar ya da aynı etkiye sahip ginseng, ginko gibi bitkisel ilaç takviyeleri) operasyonun sağlıklı bir şekilde tamamlanması açısından kullanılmamalıdır.

Yüz bölgesine herhangi bir krem, losyon ya da kimyasal içerikli ürünler sürülmemelidir. Hastanın sakal ve bıyığı var ise kendi tarafından kesinlikle kesilmemeli, kısaltılmamalı ya da tıraş edilmemelidir. Operasyon günü yapılan analizler sonrasında hekim tarafından gerekli görüldüğü takdirde klinik ortamında kısaltılır.

Sakal bıyık ekiminden sonraki süreç nasıldır?

Sakal ve bıyık ekimi lokal anestezi altında yapıldığından tamamen ağrısız ve acısız olmaktadır. İşlem ortalama 4-6 saat arasında sürmekte olup; ertesi günü nakil yapılan bölgede hafif kabuklanmalar görülebilmekte fakat kısa sürede geçmektedir. Ekim işleminde, mikropunch uçlarının yüzde açtığı küçük deliklerden kanın çıkarak pıhtılaşması nedeniyle bu bölgelerde kızarıklıklar meydana gelebilmektedir. Bu durum tamamen normal olup; kızarıklıklar kıl köklerinin daha iyi beslenmesini ve gelişmesini sağlamaktadır.

Ekim yapılan bölgedeki köklerin ucundaki kıllar 15 gün sonra dökülebilir. Bu durum normal bir süreçtir. Yaklaşık üç ay sonra kıllar tekrar uzamaya başlarlar. Sakal ve bıyıklar ortalama 6 ila 8 ay içinde ise istenen boyuta gelmektedir.

Sakal bıyık ekiminden sonraki dönemde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ekim işleminden sonra yapılan alan açıkta bırakılırken; kıl köklerinin alındığı donör bölge 2-3 gün kalacak şekilde bandajlanır. Ekim işleminden sonra yüz bölgesi 2-3 gün yıkanmamalıdır. İşlemden sonraki ilk gece kişinin sırt üstü yatması önemlidir. Ayrıca kıl köklerine değiştirildiğinde sürtünerek zarar verecek yakası dar ve sıkı kıyafetler giyinilmemelidir. Sakal ve bıyık ekimi sonrası ilk tıraş işlemi 10-12 gün sonra yapılmalıdır. Köklerin tam tutulması açısından bu süreye uyulması oldukça önemlidir. Bu süreyi tamamladıktan sonra tıraş makinesi veya jiletle sakal ve bıyık kesme işlemi yapılabilir.

 

Sakal Bıyık ekimi fiyatları

Sakal ve bıyık ekim fiyatları ekilecek kıl kökü ya da greft sayısı kişilere farklılık gösterdiğinden değişkenlik göstermektedir. Kliniğimizi arayarak ekim fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.