Rinoplasti nedir?
Burun yapısında oluşmuş bozuklukları düzeltmek, deformasyonu ortadan kaldırmak ve kişiye estetik bir görünüm kazandırmak için yapılan cerrahi işlemlere rinoplasti adı verilir. Rinoplasti, fiziksel görünüm için yapılan bir uygulama olduğu kadar sağlıksal açıdan da solunum problemi ile karşı karşıya kalan kişiler için uygulanabilmektedir. Özellikle hem estetik görünüm hem de tıbbi anlamda iyileşme için rinoplastinin tercih edildiği durumlar da bulunur. Yaygın halk dili kullanımı “burun estetiği” olan rinoplasti ile kemerli, asimetrik veya uzun burun, burun deliklerindeki boyut farklılıkları, kaza, travma gibi durumlar nedeniyle burunda oluşmuş bozukluklar, burun ucu düşüklüğü gibi pek çok problem tedavi edilmektedir. Aynı zamanda rinoplasti ile kişinin rahat ve sağlıklı nefes alması da mümkün olmaktadır.
Rinoplasti kimlere yapılır?
Rinoplasti uygulamasını gerektiren iki temel unsur bulunur. Burnun görüntüsünden hoşlanmamak ve estetik bir duruş kazandırmak istemek ilk unsurdur. Bu gibi durumlarda genellikle kişinin burun yapısındaki mevcut problem tespit edildikten sonra kişiye uygulama sonrasında nasıl bir buruna sahip olacağı gösterilir. Diğer bir unsur ise sağlıksal nedenlerdir. Solunum için temel organlardan biri olan burundan rahat nefes alamayan kişilere rinoplasti yapılmaktadır. Kimi kişilerde doğumsal olan burundaki şekil bozuklukları, bazı kişilerde daha sonradan karşılaşılan travmalarla oluşabilmektedir.
Rinoplastinin uygulama gerekliliğinde estetik duruş ve sağlıksal ihtiyaç gibi nedenler baz alınır. Operasyon öncesinde kişinin rinoplasti için uygunluk durumu da cerrah tarafından değerlendirildikten sonra işleme başlanır. Tam iyileşmenin komplike bir süreç alması nedeniyle uzmanlık gerektiren cerrahi bir işlemdir.
Rinoplasti kimlere yapılmaz?
Rinoplasti kemik gelişimi durumu göz önüne alınarak erkekler için 17, kadınlar için 16-17 yaşını tamamlayan herkese yapılabilir bir uygulamadır. Kemiğin tam anlamıyla oturması ameliyat öncesinde değerlendirilen öncelikli kriterdir. İlgili yaş seviyesini tamamlamış, kan pıhtılaşma problemi veya herhangi bir kanama bozukluğu olmayan herkes rinoplasti ameliyatı için uygun birer adaydır.
Rinoplasti nasıl yapılır?
Öncelikli olarak hastanın rinoplasti ameliyatını neden istediği ve kendisi için bu ameliyatın gerekliliği gibi değerlendirmeler yapılır. Hastanın burnunun önceki haline yönelik fotoğraf çekimi yapılır, ameliyat sonrasında nasıl bir buruna sahip olacağı gösterilir. Hasta ile yapılan bu görüşme sürecinin ardından operasyon gününe karar verilir. Operasyonun yapılacağı hastanın tıbbi öyküsü, kullanmakta olduğu ilaçlar ve rahatsızlıkları öğrenilir. Ön hazırlık sürecinin tamamlanmasının ardından rinoplasti ameliyatına engel olacak bir durum bulunmaması halinde operasyon başlar.
Rinoplasti yaygın olarak genel anestezi ile yapılan bir operasyondur. Bazı hastalarda ufak dokunuşlar için lokal anestezi tercih edilebiliyor olsa da kapsamlı değişikliklerde genel anestezi tercih edilir. Açık ve kapalı rinoplasti olarak adlandırılan iki farklı teknik bulunur.
Açık, kapalı rinoplasti, burun ucu ameliyatı, revizyon burun ameliyatı
Açık rinoplasti, burundaki şekil bozukluklarını düzeltmek için burun deliklerine açılan küçük bir kesi içerisinden yapılır. Bu teknik aynı zamanda daha önce benzer şekilde bir operasyona girmiş olan kişilere de uygulanan bir tekniktir. Cerraha geniş bir görüş açısı sunması nedeniyle sıkla tercih edilir.
Kapalı rinoplasti tekniği burun deliklerinin içinde kalan bir kesi ile burnun şeklindeki bozukluğun giderilmesi işlemidir. Özellikle küçük boyutlu şekil problemlerinde tercih edilir. Burunda herhangi bir dikiş izi bırakmayan ancak cerraha açık rinoplastiye oranla daha az görüş açısı sunan bir tekniktir.
Bazı hastalarda yapılan cerrahi müdahale sonrasında istenilen görünümün elde edilememesi, asimetri veya burnun tıkanması gibi olumsuz durumlar oluşabilir. Bu tip durumlarda revizyon burun ameliyatı yapılır. Revizyon burun ameliyatları;
• Kişinin istediği görünümü tam olarak elde edememesi,
• Kişinin sağlıksal şikayetlerinde herhangi bir düzelme olmaması,
• Cerrahi anlamda yapılan bir hata veya kişiden kaynaklı yapısal bir problem gibi nedenler ışığında yapılır.
Burun ucundaki genişlik, asimetri gibi şekil bozukluklarında tıp dilinde “Tip plasti” adı verilen burun ucu ameliyatı da son yıllarda yaygın olarak gerçekleştirilen ameliyatlardan biridir. Burun ucu ameliyatının burun estetiğinden farkı burnun yalnızca uç kısmına yönelik olarak yapılan bir müdahale türü olmasıdır.
Burun estetiğinde hastanın burun genişlikleri, kemik kısmı alçaklığı, yüksekliği gibi boyutsal farklılıklar tedavi ediliyorken, burun ucu ameliyatında sadece burun ucunun sivriltilmesi, kaldırılması, daraltılması gibi işlemler uygulanır. Yine burun ucu ameliyatında da açık ve kapalı rinoplasti tekniklerinden faydalanılır.
Letdown rinoplasti, Piezzo cerrahisi (ultrasonik rinoplasti)
Estetik burun ameliyatlarında son yıllarda yaygın olarak tercih edilen letdown rinoplasti burnun mevcut kıkırdak ve kemik yapısının korunduğu doğal bir burun sırtı oluşturma amacıyla yapılan bir uygulamadır. Eğri burun, revizyon burun estetiği gibi alanlarda uygulanabilen letdown rinoplasti tekniğinde kemerli burun, burun ucu kaldırma, burun ucu küçültme gibi amaçlar için de uygulanabilir.
Burnun kemerli kısmındaki mevcut kıkırdak ve kemiğin çıkarılmasının aksine, görünürde olmayan alanlara yönelik derin kısımların çıkarılmasıyla uygulanan bir işlemdir. Burnun doğallığının korunurken iyileşme süreci de hızlıdır.
Burnun yeniden şekillendirilmesi olarak bilinen ve rinoplasti alanında yeni bir teknoloji olanağı olarak karşılaştığımız piezzo cerrahi veya ultrasonik rinoplasti ses dalgaları ile yapılan bir ameliyattır. Burun kemiğindeki dokulara zarar vermeyen, burun sinirlerini ve damarlarını etkilemeyen piezzo cerrahisi de iyileşme sürecinin hızlı olduğu bir uygulamadır. Burun ucu estetiği, kemerli burun, dar veya geniş burun, büyük burun gibi problemlerde tercih edilmektedir. Ayrıca septum deviasyonu olarak adlandırılan burun tıkanıklığı ve horlamanın öncelikli nedeni olan burun kemiği eğriliğinde de uygulanmaktadır.