Karın germe ameliyatı (abdominoplasti) nedir?
Karın bölgesi yağlanma, sarkma, çatlak oluşumu gibi durumlara elverişli bir yapıya sahiptir. Özellikle hamilelik, kilo alıp verme, sezeryan vb. süreçlerde karındaki çatlaklar artış gösterebilmekte ve yağlanma oluşabilmektedir. Bu gibi etmenler göz önüne alınarak karın deformasyonun ortadan kaldırılması, sarkma ve yağlanmaların yerine gergin bir karın görünümü oluşturulması amacıyla yapılan operasyona karın germe ameliyatı adı verilir. Tıp dilinde “Abdominoplasti” olarak bilinen bu ameliyat ile düz bir karın ve estetik bir görünüm hedeflenir. Cilt dokusundaki gevşemeler, göbek sarkması, aşırı yağlanma gibi pek çok olumsuz duruma yönelik olarak yapılan ameliyat hem ayna karşısındaki duruşu güzelleştirir hem de kişiye özgüven kazandırır. Karındaki mevcut yağın alınmasının ardından egzersize yönelik çalışmalar yaparak daha düz bir görünüm elde etmek de mümkündür.
Karın germe ameliyatı (abdominoplasti) nasıl yapılır?
Karın germe ameliyatı uygulanacak tekniğe göre tam germe ve mini germe olarak iki farklı şekilde yapılır. Karın ve bel bölgesindeki mevcut yağ oranına ve cilt yapısına göre değişkenlik gösteren her iki teknikte de amaç benzerdir. Kasık bölgesinden başlayarak alt karın kısmına doğru enine açılan kesiden fazla yağ dokusunun alınması ve daha sonra karın duvarı kaslarının dikilerek gerginleştirilmesi, abdominoplasti ameliyatının hedefini oluşturur.
Dikiş işlemi sonrasında bölgede sıvı birikiminin oluşmaması için hastaya dren yerleştirilir.
Karın germe ameliyatı kimlere yapılabilir?
Karın bölgesinde fazla yağlanma, sarkma, çatlak gibi şikayetleri bulunan kişilere yapılan karın germe ameliyatı alt karın bölgesi elastik bir görünüme sahip olan, ayna karşısındaki duruşundan memnun olmayan herkes için uygulanabilmektedir. Özellikle doğum yapmış kadınlarda, aşırı kilo verme nedeniyle göbeği sarkmış kişilerde, karındaki şişlik, deformasyon gibi durumlarda da uygulanabilen bir ameliyattır. Yağ fazlalığının yalnızca göbeğin alt kısmında toplanması durumunda hastalara mini karın germe, göbek deliği üzerinde oluşması ve elle tutulabilecek yoğunluğa ulaşması halinde ise tam germe ameliyatı yapılır.
Karın germe ameliyatı türleri nelerdir? (tam germe, mini germe)
Karın germe ameliyatı üç türde yapılır; tam germe, mini germe ve endoskopik germe.
Tam germe ameliyatı karın ön duvarı gevşeyen, oturduğunda göbek deliğinin alt kısmında şiş bir karın görünümü oluşan, bel bölgesi yağlanmış ve karın yağ dokusu yükselmiş olan kişilere yapılır. Ameliyatta öncelikli olarak bel daha sonra karın bölgesinden liposuction adı verilen yöntem ile fazla olan yağlar alınır. Daha sonra karın duvarının zarlarına yerleştirilmiş olan toparlayıcı dikişler ile karın kasları sıkılaştırılır ve gergin bir karın görünümü oluşturur.
Mini germe ameliyatı ise tam germe ameliyatına göre daha kısa sürede tamamlanan ve daha dar alanda yapılan bir ameliyattır. Genellikle göbek deliği altında bir miktar yağ oluşumu ve gevşeklik olan hastalara uygulanır. Alt karın derisinin aşağı çekilmesi ve karnın gerilmesi olarak yapılan bu ameliyatta mevcut yağ fazlalığı alınmaktadır.
Endoskopik germe ameliyatı doğum sonrası karın kasları gevşemiş durumda olan, cilt fazlalığı bulunmayan fakat karın duvarında bombe bir görünüm gözlemlenen hastalara yapılır. Ameliyatta liposuction yöntemi uygulanır ve karın bölgesinin alt kısmına kısa bir kesi oluşturulur. Oluşturulan bu kesi ile göbeğin alt kısmında kalan cilt kaldırılır. Gerekli görülmesi halinde karın duvarındaki kasların onarımı da yapılabilmektedir.
Karın germe ameliyatından sonra ağrı olur mu?
Karın germe ameliyatları yüksek oranda ağrı şikayeti ile karşılaşılan operasyonlar değildir. Ameliyatın hemen ertesi günü bir miktar ağrı ortaya çıksa da hastanın günlük yaşamında büyük bir problem oluşturmamaktadır. Karındaki gerginlik ve duruş bozuklukları nedeniyle ağrı oluşması normaldir. Genellikle mini karın germe ve endoskopik karın germe ameliyatlarında operasyon sonrası hemen hemen hiç ağrı hissedilmez.
Karın germe ameliyatında çatlaklar gider mi?
Karın germe ameliyatında çatlakların giderilmesi uygulamanın yapıldığı alana göre değişkenlik gösterir. Genellikle alt karındaki çatlakların tamamı gider. Eğer hastanın karnındaki gevşeme yüksek orandaysa, göbeğin üst kısmında da kesi işlemi yapılabildiği için %80-90 oranında çatlaklar giderilebilir.
Karın germe ameliyatı sonrasında şişlik ne zaman geçer?
Şişliğin geçme süresi hakkında net bir süre tespiti yapılamasa da 4-6 haftalık erken dönemde sonuçların belirginleşmesi mümkün olur. Ancak karnın son halini alması 1-1.5 yıl sürebilir.
Karın germe ameliyatının sonuçları kalıcı mıdır?
Ameliyat sonrası karında daha sıkı bir kas görünümü ve pürüzsüz bir cilt oluşumu gibi olumlu sonuçlar elde edilir. Ancak ameliyat olmak, karında tamamen yağ oluşumunun durmaması veya hiçbir zaman yağlanmanın oluşması anlamına gelmez. Kişisel tercihlere, sporu bir yaşam alışkanlığı haline getirmeye ve doğru diyet programları uygulamaya bağlı olarak kalıcılık mümkündür.
Karın germe ameliyatının yaptırılabileceği yaş aralığı nedir?
Karın germe ameliyatlarının belirli bir yaş aralığı bulunmamaktadır. Ancak genellikle 30-60 yaş aralığındaki kişilere, cilt dokusunun elverişliliği nedeniyle tavsiye edilir. Yalnızca estetik algı göz önüne alınarak sağlık durumu uygun olmayan bir kişiye karın germe ameliyatı yapılması önerilmez. Doğum yapmış kadınlarda hormon değişimi ve ödem atımı için 6 ay ile 1 yıl arasında değişen sürenin tamamlanmasından sonra uygulanmalıdır.
Karın germe ameliyatından sonra gebelik
Ameliyat sonrası gebe kalmak herhangi bir dezavantaj durumu oluşturmaz. Karnın gerilmesine ve büyümesine bağlı olarak bir miktar çekme ve kasılma hissi meydana gelebilir. Fakat bu durum herhangi bir tehlike içermez.
Karın germe ameliyatı öncesinde kilo vermek gerekir mi?
Operasyon öncesi kilo vermek gerekli olan bir durum değildir. Ancak iyi bir vücut kontürü oluşturma, ekstra müdahaleyi engelleme ve ameliyattan maksimum verim elde etme için ideal kiloya ulaşım önerilir. Özellikle ameliyat sonrasında egzersizler, sonuçların istenilen düzeye erişmesi adına büyük önem taşır.
Karın germe ameliyatının riskleri nelerdir?
Ameliyatın doğru koşullarda, cerrahi tecrübe eşliğinde yapılıyor olması risk unsurlarını minimalize eden öncelikli etmendir. Ancak operasyonların tamamı ufak da olsa bazı riskler taşır. Karın germe ameliyatında görülebilecek riskler şu şekildedir;
• Yara veya enfeksiyon oluşumu,
• Ameliyat sonrası vücutta sıvı birikmesi,
• Kan ve serum toplanması,
• Bölgede cilt ve doku kaybı
Karın germe ameliyatı sonrası beslenme
Ameliyat sonrasında hastaların yüksek miktarda besin tüketimden kaçınması, beslenme problemi olması halinde de bir diyetisyene başvurması önerilir. Besinlerin yağ oranına dikkat etmek, gıdaları iyice çiğneyerek tüketmek, günlük su tüketimine özen göstermek, gaz yapıcı besinlerden uzak durmak önerilebilecek bazı sağlıklı beslenme ipuçları arasında yer alır. Her ne kadar ameliyat sonrası düz bir karın elde ediliyor olsa da doğru beslenilmemesi veya spor yapılmaması halinde istenilmeyen bir görünümle karşılaşmak kaçınılmaz olacaktır.
Karın germe ameliyatını sgk karşılıyor mu?
Karın germe ameliyatları SGK tarafından karşılanan ameliyatlar değildir.
Karın germe ameliyatı fiyatları
Karın germe ameliyatı fiyatları, aklınıza takılanlar ve operasyon süreci hakkında bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.