Annelik estetiği (mommy makeover) nedir?
Annelik süreci kadınların hayatında dönüm noktası olma özelliği taşıyan hem ruhsal hem de bedensel anlamda değişimlerin gözlemlendiği bir süreçtir. Bebeğin doğumuyla birlikte başlayan bu süreçte emzirme nedeniyle göğüslerde sarkma, kilo artışına bağlı kalça ve karında yağlanma, şişkinlik ve çatlaklar gibi istenmeyen sonuçlar meydana gelebilir.
Bu sonuçlar doğrultusunda yapılan annelik estetiği “Mommy Makeover”, annenin beden deformasyonlarını onarma, dik bir göğüs görünümü oluşturma, karındaki fazla yağlanmayı ortadan kaldırma gibi işlemlerin bütününe verilen addır. Annenin ihtiyacı olan tüm işlemlerin tek bir paket halinde sunulduğu annelik estetiği pek çok cerrahi uygulamayı bir arada barındırır.
Annelik estetiğinde hangi işlemler yapılır?
Annelik estetiğinde öncelikle annenin vücudunda nelerden rahatsız olduğuna, doğum sonrası değişimin meydana geldiği odak noktaların seçimine yönelik bir değerlendirme yapılır. Başta göğüs ve karın gibi bölgeler olmak üzere vajina, cilt ve hatta yüz gibi pek çok bölge üzerinde işlem yapılabilir. Genellikle annelik estetiğinde göğüs dikleştirme, vajina estetiği ve karın germe gibi ameliyatlar tercih ediliyor olsa da kişisel beklenti ve taleplere göre farklı operasyonlar da uygulanabilmektedir.
Annelik estetiği faydaları nelerdir?
Annelik estetiği, vücudun deformasyona uğramış noktalarında yeniden eski görünümüne ulaşmasını sağlar. Karında düzlük, sarkmış memelerin toparlanması, genç bir vajina görünümü oluşturulması, cilt problemlerinin giderilmesi hem özgüven sağlar hem de sağlık anlamında düzgün bir duruş oluşturur. Sarkma ve çatlak problemine bağlı olarak ciltteki bozulmaların onarılması daha parlak bir görünüm elde etmeyi mümkün kılar. Bu durum ruh sağlığını da doğrudan olumlu yönde etkiler ve kişinin yaşam kalitesini arttırır.
Annelik estetiği ne zaman yapılır?
Operasyonun yapılabilmesi için doğum sürecinin ardından 6 ay geçmesi gerekir. Aynı zamanda bu süre sonunda bebek sütten kesilmiş olmalıdır. Özellikle meme büyütme veya toparlama gibi işlemler emzirme dönemi sonrasında yapılmalıdır.
Genellikle yeniden hamileliği düşünmeyen kişilere tavsiye edilmesinin nedeni benzer sürecin tekrarlanacak olmasıdır. Ancak ilgili operasyonların yenilenmesi anne sağlığı açısından herhangi bir sorun oluşturmaması nedeniyle ameliyat sonrası hamileliğin tekrar etmesi annelik estetiğine engel bir durum teşkil etmez.
Annelik estetiği teknikleri nelerdir?
Pek çok annenin tercih ettiği annelik estetiği uygulamaları meme büyütme, dikleştirme, labioplasti, liposuction, karın germe gibi işlemler içerir. Meme büyütme ve dikleştirme işlemi, emzirme nedeniyle sarkan memelerin dik bir hale getirilmesi ve küçülmenin ortadan kaldırılmasıdır.
Karın germe uygulamasında karındaki fazla yağın çekilmesi, ciltte sıkı ve gergin bir görünümün oluşturulması hedeflenir. Bel, basen, kol, sırt gibi yağların fazla oluşum gösterdiği bölgelerden kanüller vasıtasıyla yağ alınmasına liposuction adı verilir. Labioplasti işleminde ise doğum sonrasında vajinaya iç kısmındaki dudakların gevşemesi nedeniyle toparlama ve küçültme yapılır.
Annelik estetiği işlemleri ne kadar sürer?
Ameliyat süresi uygulanacak işleme göre değişkenlik gösterir. 3 ile 5 saat arasında değişen operasyon süreçlerinden söz edilebilir. İşlemlerin tamamlanmasından sonra hastalara 2 gecelik yatış yapılır.
Annelik estetiğinden önce neler yapılmalı?
Annelik estetikleri genel anestezi ile uygulanan operasyonlardır. İşlem öncesinde dikkat edilmesi gereken bazı kurallar şu şekilde sıralanabilir;
• Operasyonlardan iki hafta önce alkol ve sigara tüketimi bırakılmalıdır. Benzer şekilde kan sulandırıcı ilaçlar da kullanılmamalıdır.
• Düzenli ilaç kullanımının gerekli olduğu durumlarda doktora önceden bilgilendirme yapılmalıdır.
• Vitamin hapı, zayıflama çayı vb. ürünler ameliyattan bir hafta önce bırakılmalıdır.
• En az 6 saat önce yeme-içme kesilmelidir.
Annelik estetiği sonrası nelere dikkat edilmeli?
Ameliyatların tamamında iyileşme sürecinin hızlanması ve ameliyatın yapıldığı bölgenin korunması adına dikkat edilmesi gerekli olan bazı unsurlar bulunur;
• Operasyon sonrası iki haftalık süreçte şişkinlik ve ağrı oluşumu normaldir. Bu süreçte dinlenilmeli ve beslenme düzenine dikkat edilmelidir.
• Doktorun ağrıları azaltmak için verdiği ilaçlar zamanında kullanılmalıdır.
• En az 6 ay herhangi bir yük kaldırmaktan, bel ve karın bölgesine baskı uygulamaktan kaçınılmalıdır.
• Dikişlere bağlı olarak ameliyat yerinde meydana gelen izlerin belirginliğini azaltmak için uzman tarafından verilen kremler kullanılmalıdır.
• Yapılan estetik operasyonun çeşidine göre verilmiş ürünler tercih edilmelidir. Örneğin; meme dikleştirme için verilmiş sütyen 6 hafta kadar kullanılmalı, meme bölgesi olası bir darbeden veya baskıdan maksimum ölçüde korunmalıdır.
• Operasyondan yüksek verim elde etmek için beslenme, egzersiz, vücut sağlığı koruma gibi programlara ağırlık verilmelidir. Annelik estetiği vücudu toparlamak ve ayna karşısında fit bir görünüm oluşturmak gibi amaçlar için yapılıyor olsa da bu durumun olumlu yönde seyretmesindeki öncelikli unsur kişinin kendisidir.
Annelik estetiği sonrası gebelik
Annelik estetiğinden sonra gebe kalmak herhangi bir problem oluşturmaz. Ancak planlanan bir hamilelik durumunda ameliyatın daha sonra yapılması faydalı olacaktır. Annelik estetiği için yapılan uygulamalar gebeliği engelleyici bir risk unsuru içermez. Operasyonların ardından gebe kalınması elde edilen sonuçların kalıcılığı anlamında olumsuz bir etki bırakabilir. Fakat kişisel beklenti ve istek doğrultusunda, annenin yeniden ameliyat olmasını engelleyici herhangi bir durum yoksa operasyonlar tekrarlanabilmektedir.