Botoks Nedir?

plastik cerrahi botoks nedir

Botoks nedir?

Yüz, pek çok kası barındıran hareketli, esnek ve çevresel faktörlere duyarlılık gösteren bölgelerden biridir. Yüzdeki minik kasların sık kullanılması nedeniyle ilerleyen yaşlarda çizgi ve kırışıklık oluşumu sık karşılaşılan bir durumdur. Bu durumun tedavisi için geçmişten günümüze en çok tercih edilen estetik uygulamaların başında botoks gelir. Botoks veya diğer adıyla “Botulinum Toksini” Clostridium Botulinum olarak adlandırılan bakteriden elde edilmiş toksindir. Bu toksinin özelliği belirli sinir uçlarına iletilmesi halinde ulaştığı dokulardaki madde salınımını engellemesi ve sinir ile organ arasındaki iletişimi durdurmasıdır. Toksin, uygulandığı alanlarda kırışıkları azaltma, ortadan kaldırma ve yeniden oluşumu engelleme gibi sonuçlar gösterir. Böylelikle yaşlanmaya bağlı kırışıklık ve çizgi oluşumunun yerini daha genç ve canlı bir görünüm alır.

Botoks nasıl yapılır?

Botoks uygulama özelliği bakımından enjeksiyon yöntemiyle yapılır. Uygulama alanı belirlendikten sonra ilgili alana lokal anestezi amaçlı bir krem sürülür ve temizleme işlemi yapılır. İşlem sırasında ince uçlu iğneler kullanılır. Minimal düzeyde ağrı ve acı hissettiren iğneler toksinin çekildiği şırınga ile belirli kas gruplarına enjekte edilir. İşlem tamamlanır.

Botoks türleri nelerdir?

Botoks estetik amaçlı olduğu kadar medikal amaçlı da tercih edilen bir uygulamadır. Uygulamanın üç farklı türü bulunur. Günümüzde en sık tercih edilen türler;

• Baby botoks
• Masseter botoks
• Nefertiti botoks olarak sıralanabilir.

Baby botoks uygulaması, kırışıklık azaltma, yüze canlı bir görünüm kazandırma ve mimiklerin daha hareketli olmasını sağlama amacıyla yapılır. Düşük doz enjeksiyon ile ilgili alanlara yapılan bu uygulama sonucu ciltteki kırışıklıklar engellenir, bebeksi bir görünüm oluşumu hedeflenir.

Masseter botoks uygulaması yüz altı kaslara yapılan bir uygulamadır. Hastanın mevcut yüz ovalitesinde meydana gelmiş ya da sonradan oluşmuş bir şekil bozukluğunun tedavisi amacıyla uygulanır. Yüzün küçültülmesi, estetik açıdan bozuklukların giderilmesi, çene küçültme gibi pek çok işlem masseter botoks uygulaması içerisinde yer alır. Özellikle masseter botoks uygulaması ile çene hattının şekillendirilmesi sıklıkla başvurulan bir yöntemdir.

Nefertiti botoks uygulaması çene ve boyun gibi alanlar temel alınarak yapılan bir uygulamadır. Boyun çizgilerini yumuşatma, sarkan derinin yukarı çekilmesi, sıkılaşma, çeneye yeni bir görünüm kazandırma gibi amaçlar için tercih edilir. Gerek kozmetik gerek tıbbi alanda uygulanan bir botoks çeşididir.

Botoks nerelere uygulanabilir?

Botoks ciltte kırışıklık, sarkma, çizgilenme gibi problemlerin görüldüğü hemen hemen her alana uygulanabilir. Başta alın ve kaş arası olmak üzere göz kenarları, boyun, çene, dudak çevresi, burun ucu gibi bir çok alana yapılabilmektedir. Özellikle ince çizgilerin yoğun olarak görüldüğü bölgelere uygulanması tercih edilir.

Kimler botoks yaptırabilir?

Cildinde yaşlanma belirtileri gösteren herkese botoks uygulanabilir. İdeal yaş aralığı 18-65 yaş arasıdır. 65 yaş üstü kişilerde ciltteki derinleşmelerin artması nedeniyle nadiren tercih edilir. Yüz felci geçirmiş olan veya asimetrik bir yüz görünümü bulunan kişilere de rahatlıkla botoks yapılabilir.

Kimler botoks yaptıramaz?

Botoks pek çok kişiye yapılabilen bir uygulama olsa da bazı kas hastalıklarına sahip kişilere uygulanmamaktadır. Hamilelere, emziren kadınlara ya da kanama problemi olan kişilere de tavsiye edilen bir uygulama değildir.

Botoks hangi yaş aralığında yaptırılabilir?

Botoks 18-65 yaş aralığındaki tüm hastalara yapılabilen bir uygulamadır. 65 yaş üzeri kişilere de uygulanabilir fakat cilt çizgilerinin derinleşmesi nedeniyle etkili sonuç almak daha güçtür.

Botoks etkisini kaç günde gösterir?

Botoksun etkileri uygulama sürecinden 2-3 gün sonra belirginleşmeye başlar. İlk 10 günden sonra da son halini alır.

Botoksun etkisi ne kadar sürer?

Botoksun etkinlik süreci 4 ile 6 ay arasında değişmektedir. Daha iyi sonuç elde etmek için belirli aralıklarla tekrarlanması tavsiye edilir.

Botoks cildi parlatır mı?

Uygulamanın en önemli etkisi kırışıkları giderme ve çizgileri yok etmedir. Bu durum da cilde belirli bir parlaklık ve canlılık kazandırır.

Botoks yaptırdıktan sonra nelere dikkat edilmeli?

• Uygulama sonrası yüz üstü yatılmamalıdır.
• İlk üç gün havuza girilmemelidir.
• Botoks yaptırılan gün içerisinde saunaya veya kuaföre gidilmemelidir.
• Aynı gün içerisinde spor yapılmamalıdır.
• İşlem sonrası ilk 4 saatlik süreçte mimikleri zorlayıcı hareketlerden kaçınılmalıdır.
• Yüzle doğrudan temas halinde olunmamalıdır.
• İşlem sonrası alkol alınmamalıdır.

Botoks iz bırakır mı?

Botoks uygulaması iz bırakan, ağrı veya acı gibi şikayetlere neden olan bir uygulama değildir.

Botoks mimikleri ya da gülüşü değiştirir mi?

Botoks bir dolgu maddesi değildir. Bu nedenle yüzde şişkinlik, mimiklerde bozulma ve gülüşü değiştirme gibi etkileri bulunmamaktadır. Ancak doğru miktarda uygulanmadığı durumlarda şişkinlik oluşumu veya yüzde istenilmeyen bir görüntüyle karşılaşma olağan bir sonuçtur.

Botoks kana karışır mı?

Botoks uygulama sonrası vücutta ilgili kas plağı aracılığıyla hızlı bir biçimde emilen bir uygulamadır. Bu nedenle kana karıştığına dair bilimsel bir veri yoktur.

Botoksun zararları nelerdir?

Botoks, kalıcı yan etki gösteren veya vücuda zarar veren bir uygulama değildir. Yalnızca uygulama yapılan alanda kızarıklık, morarma gibi durumlarla karşılaşılabilir. Nadiren de olsa kişide baş ağrısına sebebiyet verebilir.

Botoks ne sıklıkta yaptırılmalı?

Uygulama yapılan alana göre 4 ile 6 ay arasında değişen süreçte uygulamanın tekrarlanması tavsiye edilir.

Botoks göz kapağı düşüklüğü yapar mı?

Yüz hatlarındaki asimetri nedeniyle göz kapağında düşüklük botoks uygulaması sonrası görülebilir bir sonuçtur. Ancak nadiren rastlanır. Geçici bir süreyle üst göz kapağında aşağı doğru sarkma oluşabilir. Bu nedenle uygulamayı yapan kişinin tecrübesine ve enjeksiyon dozuna dikkat edilmesi gerekir.

Botoks ile kaş kaldırılabilir mi?

Botoks ile kaş kaldırma pek çok hastaya uygulanabilen bir yöntemdir. Ortalama 5-10 ünite ile kaş ucuna yapılan botoks sonrası istenilen sonuçları elde etmek mümkündür.

Botoks ödemi nasıl geçer?

Uygulama sonrası oluşan şişlik ve ödem bir iki gün içerisinde kaybolmaktadır. Bu süreçte hastanın herhangi bir ilaç kullanmasına gerek yoktur.

Botoks riskli midir?

Her estetik uygulama hijyenik ve steril bir ortamda, tecrübeli bir estetisyen tarafından uygulanmaması halinde risk unsuru içerir. Farklı veya yanlış ilaçların kullanımı, cilde botoks yerine su veya serum enjekte edilmesi gibi durumlarla günümüzde sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu nedenle botoksun yapıldığı yer ve uygulamayı yapan kişinin yeterliliği dikkate alınmalıdır.

Botoks fiyatları

Botoks fiyatları hakkında detaylı bilgi almak, uygulama sürecine dair bilgi edinmek ve aklınızdaki sorulara yanıt bulmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.